Etusivu Ytimessä Yhteistyössä on paljon potentiaalia

Yhteistyössä on paljon potentiaalia

17.3.2016 0 kommenttia
Maakuntakorkeakoulutoiminnasta on paljon hyviä tuloksia, mutta toimintaa halutaan yhä tehostaa.
 

– Yhteistyön syventäminen on mielestäni tärkeää. Erilaisille selvitystöille on meidänkin alueellamme paljon mahdollisuuksia ja tarvetta. Teknologia- ja paperiteollisuuden yritykset ovat kiinnostuneita kehittämään uusia innovaatioita yhteistyössä TAMKin kanssa, kuvailee toimitusjohtaja Ismo Korhonen MW-Kehityksestä. Hän arvioi, että yrityksille ei välttämättä ole vielä konkretisoitunut se, mitä kaikkea korkeakoulut voivat alueelle tarjota.

– Esimerkiksi Karlstadtin alueella Ruotsissa asiantuntijatapaamiset yliopistojen ja yritysten kesken ovat säännöllisiä. Niiden kautta verkostoidutaan, luodaan suoria kontakteja ja lisää yhteistyötä. MW-Kehitys järjestää kerran kuukaudessa yrittäjien aamukahveja. Korhonen tietää, että sidosryhmät saadaan liikkeelle, kunhan aihe on mielenkiintoinen. Esimerkiksi sosiaalisen median, verkkokaupan ja 3D-tulostamisen teemat ovat kiinnostaneet Mäntän seudulla.


 

Miten maakuntakorkeakoulutoiminta näyttäytyy seutukunnissa?

 

ISMO_KORHONEN

Toimitusjohtaja Ismo Korhonen, MW-kehitys Oy, Mänttä-Vilppula

Teemme tiivistä yhteistyötä korkeakouluasiamies Otto Huttusen kanssa. Järjestelen yhteistyön mahdollisuuksia kaupungin näkökulmasta, ja olen mukana neuvottelukunnassa. Suoraan alueen tarpeisiin vastaavaa toimintaa ovat olleet esimerkiksi sairaanhoitajien ja insinöörien koulutus Mäntässä, Sassin alueen kehittämisselvitys sekä opinnäytetyöt eri yrityksiin. Tällaista seutukunta tarvitsee jatkossakin, ja korkeakoulujen näkyminen alueella on tärkeää.

Tiina_Laakkonen

 

Toimitusjohtaja Tiina Laakkonen, Hämeenkyrön Yrityspalvelut Oy

Yhteistyö on rajoittunut lähinnä koulutustarjonnasta tiedottamiseen sekä tietojenvaihtoon TAMKin edustajan kanssa esim. yhteisissä tilaisuuksissa. Yhteistyö voisi syventyä toiminnallisempaan suuntaan.

Maakuntakorkeakoulutoiminnan tunnettuus alueella kaipaisi terävöitymistä. Toiminnassa on varsin paljon potentiaalia, kuten alkavan insinöörikoulutuksen hakijamäärä osoittaa. Tarjonta luo kysyntää, joten toivottavasti tämäkin hieno avaus saa jatkoa.

Kari_Luoma

Toimitusjohtaja Kari Luoma, Kehittämisyhtiö Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy

Yhteistyötä on ollut hyvin monenlaista. Maj-Lis Läykki on aktiivinen toimija, ja hänen kauttaan olemme tehneet erilaisia projekteja. Meillä on joka vuosi matkailualan opiskelijoita työharjoittelussa ja kesätöissä. Yrityksille opiskelijat voisivat tehdä enemmänkin markkinatutkimuksia sekä opinnäytetöitä.

 

Mikko_Nieminen

Toimitusjohtaja Mikko Nieminen, Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy, Sastamala

Systemaattisemmin yhteistyö alkoi vuosi sitten, kun seudulle saatiin korkeakouluasiamies. Hän on toiminut linkkinä TAMKin ja alueen yritysten ja muiden toimijoiden välillä. Tähän mennessä on toteutettu mm. opinnäyte- ja opiskelijatyöprojekteja sekä valmisteltu insinööriopintojen monimuotokoulutusta.

Meillä Sastamalan seudulla on hyvin toimiva ammatillinen koulutus ja aikuiskoulutus. Maakuntakorkeakoulutoimintaa on tärkeää kehittää ja ylläpitää, jotta pk-yritykset pystyisivät hyödyntämään myös korkeakoulujen tarjoamia palveluita. Odotamme myös, että korkeakouluissa opiskelevat nuoret saavat tietoa seudun työmahdollisuuksista.

Pihlajamaki

Yritysneuvoja Jari Pihlajamäki, Kehitys-Parkki Oy, Parkano

Yritystyytyväisyyskyselyt ja opinnäytepörssi ovat hyviä esimerkkejä yhteistyöstä, jolla vastataan alueen yritysten kehittämistarpeisiin. Näen yhteistyössä paljon mahdollisuuksia. Korkeakoulujen osaamisen avulla yritykset voivat saada toiminnalleen lisäarvoa. Alueellisesta näkökulmasta myös koulutettujen nuorten saaminen paluumuuttajiksi ja kehittämistehtäviin on tärkeää. Välitämme tietoa laajasti yhteistyökumppaneillemme, ja toivommekin tietoa kaikista uusista avauksista ja täydennyskoulutusmahdollisuuksista. Pidämme yhteyksiä korkeakouluasiamiehen kanssa mm. neuvottelukunnan puitteissa.

Heidi_Tanhua

Hankepäällikkö Heidi Tanhua, Virtain kaupunki

Opinnäytepörssin kautta alueen yrityksiin, yhdistyksiin ja kunnille on tehty useita opinnäytetöitä. Lisäksi olemme tehneet TAMKin opiskelijoiden kanssa erilaisia projekteja. On tärkeää, että ammattikorkeakoulutusta saa tulevaisuudessakin myös keskusseutujen ulkopuolisilla alueilla. Yhteistyötä alueen yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tulee edelleen tiivistää.

 

TEKSTI: HELI ANTILA | KUVAT: JOEL FORSMAN

 

 

 

Lue myös

Kommentoi