Etusivu Lyhyesti Voimaa ja luovuutta metsästä

Voimaa ja luovuutta metsästä

15.11.2017 0 kommenttia
Tampere Chamber Music on kamarimusiikkifestivaali, jonka taustalla on ajatus ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja musiikin monipuolisista vaikutuksista. Festivaalin taiteellinen johtaja, pianotaiteilija Heini Kärkkäinen inspiroituu ollessaan luonnossa.
 

 

Olen huomannut, että onnellisin olen niinä hetkinä, jolloin koen olevani yhtä luonnon kanssa. Katsoessani vuorijonojen tarkkaan piirrettyjä ääriviivoja, juostessani metsässä, kuunnellessani aaltojen rytmiä ja katsellessani meren äärettömyyteen tai kuunnellessani tulen rätinää. Silloin tajuan olevani osa maailmankaikkeutta, samaa alkuperää, kokonainen ja voimakas.

Rytmi on kaikessa. Maailmankaikkeus ja luonto elävät omaa rytmiään, elämämme muodostuu sykleistä ja rytmittyy erilaisiin vaiheisiin. Olemme tahtomattammekin yhteydessä luonnolliseen rytmiin. Kun yritämme irtautua siitä, pahoinvointi lisääntyy. Ihanat puut ja metsät täyttävät kauniin ja puhtaan maamme. Puun vuosirenkaissa näkyy erilaisia vuosia, laihoja ja vaikeita sekä yltäkylläisiä ja energisiä. Ne seisovat vuosista ja vuosikymmenistä toiseen paikoillaan hengittäen sieluumme metsän voimaa ja hiljaisuuden kiehtovaa musiikkia.

Lapin luonto vetää yhä enemmän hiljaisuutta ja ajattomuutta kaipaavia ihmisiä ja matkailijoita puoleensa. Tiedekin jo tunnustaa metsän hyvinvointivaikutukset. Kuulin hiljattain tutkimuksesta, jossa kerrottiin puiden huolehtivan toisistaan juuriston avulla, heikompaa yksilöä autettiin. Metsässä tapahtuu merkillisiä asioita joista emme vielä tiedä tarpeeksi mutta jotka voimme vaistota. Välittämistä tapahtuu luonnossa itsessään, samoin luonnon ja ihmisen välillä. Energia ja uusiutuminen, uudet luovat ideat – niitä ammennan yhä uudelleen taiteeseenikin.

 

Heini Kärkkäinen,
pianonsoiton yliopettaja TAMK, pianotaiteilija
Tampere Chamber Music -festivaalin taiteellinen johtaja

 

TEKSTI: URSULA HELSKY-LEHTOLA
KUVA: TANJA AHOLA


Tampere Chamber Music – “Music and Wellbeing play together”

Festivaali järjestetään seuraavan kerran 15.–18.2.2018
www.tamperechambermusic.com

 

 

Lue myös

Kommentoi