Etusivu Ytimessä Innovaatioita työelämän tarpeisiin

Innovaatioita työelämän tarpeisiin

17.3.2016 0 kommenttia
TAMKin InnoEvent-tapahtuma antaa opiskelijoille mahdollisuuden kehittää ideoita, joista voi versoa oikeaa bisnestä.
 

 

Miksi ratkoa yrityscaseja vain paperilla? TAMKin InnoEvent-tapahtumassa opiskelijat kehittävät ideoita, joista he voivat jalostaa bisnestä.

InnoEventiin osallistui marraskuussa yli 600 opiskelijaa, jotka ratkoivat yritysten ja organisaatioiden käytännöllisiä toimeksiantoja ryhmissä. Yhteensä 72 ryhmää koostui eri alojen opiskelijoista, sekä suomalaisista että vaihto-opiskelijoista.

– Täällä saa uusia ystäviä ja näkemystä oman alan ulkopuolelta, kehuu markkinointia opiskeleva Anita Arrangasz.

Arrangaszin tiimi ratkoi UPM:n tehtävää, jossa kuitumateriaaleja piti hyödyntää tartuntatautien ehkäisyssä. Muita InnoEventin toimeksiantajia olivat Valmet, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Ikaalisten kaupunki, Virtain kaupungin BioVirrat-hanke sekä vanhemmuutta tukeva ViVa-hanke, jossa TAMK on mukana.

 

  Loistavia ideoita. Olemme saaneet tosi erilaisia ja konkreettisia työkaluja.

Michael_Lundorff

InnoEventin isän Michael Lundorff-Hansenin mukaan yritykset saavat opiskelijoilta yllättäviä ja tuoreita ideoita, ja opiskelusta tulee entistä mielekkäämpää.

 

 

innoevent

Anna Hautamäki (vas.) ja Sari Sarkonen kehuivat Ikaalisten toimeksiannon synnyttämiä ideoita ilahduttavan erilaisiksi ja konkreettisiksi.

Liikunta on koko kunnan asia

– Loistavia ideoita. Olemme saaneet tosi erilaisia ja konkreettisia työkaluja, sanoo Ikaalisten kaupungin nuoriso- ja liikuntasihteeri Sari Sarkonen.

Ikaalinen pyysi opiskelijoita ideoimaan, miten eri hallintokunnat saataisiin tekemään yhteistyötä liikunnallisen elämäntavan edistämisessä.

– Yksi haaste on se, että osa Ikaalisten asukkaista on kaukana liikuntapalveluista, koska kunta on laaja ja suuri osa palveluista on keskustassa. Lisäksi liikunta- ja hyvinvointipalvelujen tarjoaminen mielletään usein vain liikuntatoimen työksi, ja toivomme, että siitä tulisi kunnan yhteinen asia, kertoo terveysliikuntakoordinaattori Anna Hautamäki.

Voittajatiimi ideoi Ikaliikkuja-mobiiliapplikaation, jonka avulla käyttäjä löytää kaikki kunnan tarjoamat liikuntapalvelut ja halutessaan myös liikuntaseuraa.

 

  Ryhmät suunnittelevat palvelutaloa hienosti ihmisten tarpeista.

 

Aktivoiva ja ekologinen palvelutalo

Virtain elinkeinoasiamies Heidi Tanhua kuunteli opiskelijoiden ideoita ikäihmisten palvelutalon kehittämiseen. Toiveena oli, että ideoissa huomioitaisiin kunnan BioVirrathanke, joka pyrkii edistämään ekologisuutta ja paikallisten luonnonvarojen käyttöä.

– Ryhmät suunnittelevat palvelutaloa hienosti ihmisten tarpeista. On mietitty ikäihmisiä ja heidän omaisiaan, ideoitu yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja tehty konkreettista rakennussuunnittelua.

Toimeksiannon voitti idea hirsirakenteisesta Wanhapirtistä, joka lisää asukkaiden aktiivisuutta ja helpottaa heidän yhteydenpitoaan läheisiinsä.

Virtain elinkeinoasiamies Heidi Tanhua vakuuttui InnoEventissä opiskelijoiden asiantuntemuksesta.

Virtain elinkeinoasiamies Heidi Tanhua vakuuttui InnoEventissä opiskelijoiden asiantuntemuksesta.

Ideasta bisnekseksi

Ryhmät ratkoivat viikon aikana yhteensä 12 toimeksiantoa. Parhaiden ideoiden joukosta valittiin koko Innoeventin voittaja. Voiton vei Agrimat-tiimi, joka visioi Valmetille, miten vanhoja paperikoneita voitaisiin uusiokäyttää muilla aloilla.

– Keksin, että paperikonetta voisi hyödyntää vaikka maan- ja nurmialustojen viljelyssä, kertoo tietojenkäsittelyä opiskeleva Jaakko Mäkelä. Tiimi ei vielä tiedä, aikooko se jalostaa keksintöään bisnesideaksi. InnoEventin Tanskassa EA Lillebælt -korkeakoulussa kehittänyt Michael Lundorff-Hansen kannusti voittajia työstämään ideaansa.

 

InnoEvent syntyi Lundorff-Hansenin halusta saada opiskelijat ratkomaan oikeita yrityscaseja, joista voisi syntyä liiketoimintaa. Tapahtuma on kantanut Tanskassa hyvin hedelmää.

– Sain juuri viestin opiskelijalta, jonka tiimi voitti InnoEventin Tanskassa. He kehittivät lääketieteellisen innovaation, jonka eräs sairaala osti, ja opiskelija tienasi nyt ensimmäisen miljoonansa.

Voittajatiimi-Agrimat-ja-Michael

Michael Lundorff-Hansen kannusti voittajatiimi Agrimatia harkitsemaan keksintönsä kaupallistamista. Yllättynyt voittajajoukkue ei uskaltanut vielä luvata mitään, mutta he kertoivat pohtineensa tekniikan sovellusmahdollisuuksia.

 

TEKSTI: JANICA BRANDER | KUVAT: JOEL FORSMAN

 

 

Lue myös

Kommentoi