Etusivu Ytimessä Unelmatyöpaikan voi luoda itse

Unelmatyöpaikan voi luoda itse

24.4.2017 0 kommenttia
Lautapeliharrastajat perustivat unelmiensa kahvilan ja työllistivät itse itsensä. TAMKista saa tukea yrittäjyyteen jo opiskeluaikana, ja kursseja voi nivoa joustavasti työn oheen. 

 

Mitä jos kahvilassa olisi Aliaksen lisäksi yli 300 lautapeliä? Jos henkilökunta tuntisi ne niin hyvin, että he voisivat auttaa pelaajia, eikä ohjeiden lukemiseen kuluisi aikaa?

Näistä ajatuksista syntyi syksyllä 2016 Taverna, tiettävästi Suomen ensimmäinen lautapelikahvila. Sieltä saa erikoiskahvien, pienpanimo-oluiden ja purtavan lisäksi opastusta pelaamiseen.

Taverna on Viivi Harran, Henri Haapsamon ja Jani Mikkosen yritys, jossa kaikki ovat osakkaita. Harra viimeistelee TAMKissa liiketalouden opintojaan, Haapsamo puolestaan opiskelee tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi.

Haapsamo ja Mikkonen tunsivat toisensa peliporukoista. Kun Haapsamo alkoi haaveilla lautapelikahvilasta, yhteinen ystävä vinkkasi töitä etsivästä Harrasta. Nyt kolmikosta on hitsautunut tiivis tiimi, joka ei laske työtunteja ahertaessaan Tampereen Puutarhakadulla.

 

Kahville tullut Y-kampuksen valmentaja houkuttelee innokkaita yrittäjiä jatkamaan vielä opintojaan.

 

Oppia koulusta ja työstä

Saadakseen starttirahaa kolmikko kävi TAMKin Y-kampuksella Yrittäjän talous & tulos -kurssin. Oppia on karttunut myös kokemuksen kautta.

– Olemme oppineet sopivat tuotteet, tilaamisen ja kilpailuttamisen kokeilemalla, Haapsamo kertoo.

Seuraavaksi toiveissa on isomman liiketilan löytäminen ja lisätyövoiman palkkaaminen. Pieni kahvila on välillä täpötäysi, ja yrittäjät haaveilevat kunnon kesälomista.

– Ymmärrämme, ettei työ voi olla mielessä aamusta iltaan. Henri ja Jani ovat perheellisiä, ja heitä tarvitaan myös kotona, Harra sanoo.

 

Mentori auttaa uutta yrittäjää

Kahville tullut Y-kampuksen valmentaja Leena Varis houkuttelee innokkaita yrittäjiä jatkamaan vielä opintojaan.

– Y-kampuksen Business camp -kurssi sopisi teille, sillä siellä puhutaan ajanhallinnasta ja omista voimavaroista. Talousvalmennus-kurssista on apua, jos harkitsette työntekijän palkkaamista.

Hän suosittelee myös Y-kampuksen mentoriohjelmaa, jossa eri alojen kokeneet yrittäjät auttavat uusia yrittäjiä.

– Kuulostaa hyvältä, mutta en tiedä, ehdinkö ottaa lisäkursseja, Haapsamo pohtii.

Hän on toisen vuoden opiskelija, joten tutkinnossa on vielä urakoitavaa. Varis kuitenkin vakuuttaa, että huoli on turha.

– Esimerkiksi mentoritaapaamiset voi sopia yhdessä mentorin kanssa.

peli2

Henri Haapsamo ja Viivi Harra ovat oppineet liiketoiminnan perusteet tekemällä. He kertovat kaipaavansa nyt syvempää talousosaamista ja kehitysideoita kokeneemmilta yrittäjiltä.

 

Saadakseen starttirahaa kolmikko kävi TAMKin Y-kampuksella Yrittäjän talous & tulos -kurssin.

 

Pelimaksu takaa palvelun

Illalla Taverna on täynnä, vaikka kyseessä on tavallinen keskiviikko. Tiistaisin täällä kokoontuu Mahjong-seura Tenpai. Myös peluutusillat, joissa henkilökunta opastaa asiakkaita valitsemansa pelin pelaamisessa, vetävät väkeä.

– Palvelu on loistavaa. Täällä on helppojakin pelejä, joiden pelaamisen lomassa voi jutella, kehuu Karoliina Tuukkanen.

Jani Mikkonen auttaa asiakkaita valitsemaan sopivan pelin. Hän opastaa seurueen alkuun ja kiertää varmistamassa, että kaikki sujuu.

 

Taverna veloittaa asiakkailta kolmen euron pelimaksun. Se auttaa laajentamaan pelikirjastoa, ja maksuun sisältyy peli-isännöinti.

– Emme tarjoa vain pelejä, vaan hohtokeilausillan kaltaista elämystä, Haapsamo summaa.

 

Lisätietoja Tavernasta löytyy kahvilan kotisivuilta.

peli3

Mari Kärkkäinen, Risto Lehtelä (edessä vasemmalla) ja Olli Koskinen pitävät pelaamisen herättämästä leikkimielisestä kilpailuvietistä. Seurue kehui Tavernan fiksua ilmapiiriä ja avuliasta henkilökuntaa.

 


 

Y-kampus opettaa yrittäjämäistä asennetta

Y-Kampus tarjoaa yrittäjävalmiuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia kaikille Tampereen korkeakouluopiskelijoille, oppilaitosten henkilökunnalle, tutkijoille ja sidosryhmille.

 

Yrittäjyysopintoja, tapahtumia ja bisnessparrausta järjestävä Y-kampus syntyi TAMKissa reilut neljä vuotta sitten. Nykyään se toimii myös Tampereen yliopistossa ja teknillisessä yliopistossa.

– Tarjolla on niin perustason liiketalousopetusta kuin syventäviä kursseja ja mentorointia niille, jotka pyörittävät yritystä opiskellessaan, kertoo Leena Varis.

Hän vastaa Y-kampuksen yrittäjyysopinnoista, liikeideoiden sparrauksesta ja valmennuksesta. InnoEventistä ja muista tapahtumista, yritysyhteistyöstä ja mentoroinnista vastaa Lauha Peltonen. Tiina Koskiranta taas on erikoistunut uuteen liiketoimintaan.

Ei vain liiketalouden opiskelijoille

Kampuksen valmentajissa ja mentoreissa on useiden alojen ammattilaisia. Ideana on opettaa opiskelijoille yrittäjämäistä asennetta, kuten sopeutumiskykyä ja omatoimisuutta.

– Työelämä on valtavassa murroksessa. Niin sanottuja varmoja työpaikkoja on koko ajan vähemmän, ja yhä useampi ansaitsee palkkansa työllistämällä itse itsensä. Yrittäjätaidoista on hyötyä kaikille, vaikka opiskelija ei perustaisi heti omaa firmaa.

Ideana on opettaa opiskelijoille yrittäjämäistä asennetta, kuten sopeutumiskykyä ja omatoimisuutta.

 

Katse kasvuyrittäjyyteen

Tänä vuonna kampuksella kehitetään kasvuyrittäjyyden opintopolkua sekä yritykset ja opiskelijat yhdistävää Y-Makers-alustaa. Kehittämisen mahdollistaa Tekesin rahoittama Innovation Scout -hanke.

Kasvuyrittäjyyden opintopolun tavoitteena on lisätä opiskelijoiden valmiuksia kansainvälistymiseen ja kasvuyrittäjyyteen. Opetusmenetelmiä ovat tiimivalmennus, sparraus, ulkomailla suoritettavat harjoittelut ja kansainväliset learning journeyt.

Ohjelmaan haetaan, ja ensimmäisessä vaiheessa mukaan pääsee 20 yrittäjyydestä ja kasvusta kiinnostunutta opiskelijaa tai tutkijaa. Ohjelmalle on tarvetta, sillä Variksen mukaan suomalaisyritykset kasvavat pääosin hitaasti tai eivät lainkaan.

 

Yrittäjätaidoista on hyötyä kaikille, vaikka opiskelija ei perustaisi heti omaa firmaa.”

 

Kansainväliseksi ei opita neljän seinän sisällä, ja oppiminen tapahtuu epämukavuusalueella. Näihin ajatuksiin perustuu myös uusi opintopolku.

– Kehitämme ja testaamme uudenlaista lähestymistapaa. Siinä yhdistyvät modernit pedagogiset menetelmät, uusin tieto kasvusta ja yritysten kehittämisestä, haastavat ulkomaan jaksot, ulkomaisista käytännöistä oppiminen, start upeissa toimiminen ja oppiminen tekemisen kautta.

Ensi vuonna lanseerataan myös digitaalinen ilmoitustaulu Y-Makers.

– Y-Makersissa voi etsiä esimerkiksi harjoittelijaa, työntekijää tai projektintekijää. Aikaa ei kulu oikeiden kanavien ja kontaktihenkilöiden etsimiseen ja useilla sivuilla surffailuun.

Y-kampuksen kurssit ovat avoimia myös TAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Lisätietoa löytyy Y-kampuksesta kotisivuilta.

 

TEKSTI: JANICA BRANDER  |  KUVAT: TIINA SUVANTO

Kommentoi