Etusivu Kolumni Unelma yrittäjyydestä

Unelma yrittäjyydestä

30.11.2018 0 kommenttia
”Puristaako vanne päätäsi?” kysyi juliste TAMK Liiketalouden ilmoitustaululla vuoden 1999 keväällä. Joukko rohkeita opiskelijoita vastasi mielissään myöntävästi, ja näin sai alkunsa Proakatemian ensimmäinen tiimiyritys, Villivisio.

 

Tiivis joukkomme puhkui yrittäjyyden ja tiimipelaamisen intoa alusta alkaen, olimme löytäneet toisemme, kaltaisemme. Finlaysonin Itäiselläkadulla ei ollut päivääkään, etteikö joku olisi tsempannut toista lausein ”Luota prosessiin” tai ”Kaikki on mahdollista”.

Itselleni yrittäjyyden geenit olivat syntyneet ja kasvaneet omassa kotiperheessä, kuljetusyrittäjän poikana. Ala-asteen toisella luokalla sitä tuli tehtyä myös jo pidempää sekä tarkempaakin tulevaisuuden ennustusta, kun tokaisin Pirkko-opettajalle, että ”mä haluan olla isona mainostoimiston pomo”. Niin sitä vain natiaisena jo jotain tiesi, mikä se oma unelma on.

Kun unelmat ja haaveet on sanottu itselleen ja piirretty konkreettisiksi tavoitteiksi, täytyy hieman hypätä.”

 

Hyppää. Luota prosessiin.

Isäni opetti minulle yrittäjyyttä, äitini rakkautta. Yhden neuvon olen rakkauteen äidiltäni saanut. ”Kun tuntuu hyvältä ja oikealta, hyppää. Hyppää täysillä ja kokonaisena, niin myös toinen uskaltaa olla rohkea ja kokonainen.”

Tätä neuvoa olen parhaani mukaan noudattanut, sekä yrittäjyydessä että ihmissuhteissani. Asiakaspalveluasenteen kipinät tarttuivat farkkuhaalarini lahkeisiin myöskin pikkupoikana kotikylän kaupasta. Kauppias Aimo lupasi asiakkaalleen seuraavaksi päiväksi potkukelkan tai jääkairan, mikäli niitä ei valikoimista juuri sillä hetkellä löytynyt.

Kun unelmat ja haaveet on sanottu itselleen ja piirretty konkreettisiksi tavoitteiksi, täytyy hieman hypätä. Tämä hyppäys ja yhä uuden oppiminen ovat hurjasti mukavampaa, junaradan rauta vahvempaa, kun sen jakaa tiimin kanssa.

Proakatemiassa tämä toteutui ja toteutuu merkillisen hienolla tavalla. Eri kokemustaustojen ja persoonien vahvistamassa tiimissä on hurja määrä rohkeutta ja fiksuutta luoda uutta, turvaisa luottamus kunkin kokeilla omia rajojaan. On arvokasta kokemusta jo opiskeluaikana nähdä, mikä kullekin on se oma polku, mikä taas ei tunnu oikealta ja hyvältä. Aina se ei tarkoita yrittäjyyttä tittelinä, vaan asenteena, nähdä hieman laveammin.

Yrittäjyys ja rakkaus.

Hyvin monelle yrittäjälle oma yritys on kuin oma lapsi. Aikuistuva y-tunnus, jota kasvattaa, vahvistaa, opastaa sen uusia jäseniä ja tehdä töitä yhteisenä tiiminä vankemman tulevaisuuden eteen.

Usean tutkimuksen mukaan rakkaus on suuri motivoiva voima sekä vanhemmilla että yrittäjillä. Yrittäjät sitoutuvat omaan yritykseensä vahvasti tunnetasolla, ja se auttaa yrittäjän pitkäaikaisia pyrkimyksiä.
 

Yrittäjyys kuin harrastus.

Yrittäjänkin arki on siitä simppeli keksintö, että kunkin päivän voi jakaa kolmeen osaan: kahdeksan tuntia unta, kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia omaa aikaa. On onnekasta kokea, että tämä työksi kutsuttava osuus on omalta kohdaltani kuin harrastus. Harrastus on hyppäämistä itseä kiehtovaan ja haastavaan tekemiseen, intoa ja vapautta, itsensä toteuttamista.

Kyllä, se on myös sitä rakkautta.

Pasi Kuhmonen
Villivisio Oy, senior partner, asiakkuusjohtaja

KUVA: VILLIVISIO OY

Lue myös

Kommentoi