Etusivu Kolumni Tuuli joka puhalsi

Tuuli joka puhalsi

24.4.2018 0 kommenttia
Alussa olivat suo, kuokka – ja Jussi. Nyt on digitalisaatio, automaatio, illustraatio ja hetkittäinen hyperventilaatio. Maailma ympärillämme on muuttunut ja me muutumme mukana, minkä ehdimme.

 

Maamme huono työllisyystilanne on riepotellut meitä jo pidemmän aikaa. Sopivia työpaikkoja ei hakijoille tunnu löytyvän, ja pienet yritykset rimpuilevat pysyäkseen pystyssä uusien tuulten puhaltaessa. Muutakin muutosta on tapahtunut: siinä missä ennen mentiin koulun penkiltä suoraan sorvin ääreen, ei uraa enää luoda yhdessä paikassa. Pätkistä koostuvat työsuhteet useimmilla eri aloilla ovat yksi muutoksen tuomista trendeistä. Aiemmin keikkaa tekivät lähinnä pelimannit ja ruotsinlaivojen taikurit, mutta nyt työsuhteita, lyhyitä ja pitkiä, solmitaan eri perustein ja työnkuvia sovitetaan sujuvasti yhteen.

Onneksi työllistyminen on kuitenkin viimein kääntymässä parempaan suuntaan. Työllisyystilastot nostavat koko ajan päätään korkeammalle, ja korkealla on koulutuskin, niin sen laadussa kuin määrässäkin. Joka vuosi oppilaitoksista valmistuu tuhansittain uusia ammattilaisia. Työllisyyskäyrän noususta huolimatta kaikki valmistuneista eivät päädy heti solmimaan työsuhteita. Alasta ja ihmisestä riippumatta.

Työnhakukin on muuttunut. Uudet tuulet puhaltavat yhtä lailla menetelmissä, joilla töitä tänä päivänä hankitaan. Siksi on ammattiin valmistuvillekin muistettava avata perinteisten tapojen lisäksi myös modernia työnhakua ja opettaa, kuinka ammattilainen voi sanoittaa tarpeensa ja tarjoomansa työnantajalle ymmärrettävään muotoon. Jussi nimittäin kuokkii yhä suolla, mutta työkaverina sillä voi olla vaikka medianomi.

 

Emma Ketonen
Mediatuottaja YAMK-opiskelija, TAMK
Co-Studio-hankkeen ja Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden valmennuskokeilusuunnittelija
Co-Studio >>

KUVA: JANNE HEINONEN

Lue myös

Kommentoi