Etusivu Asiantuntija Teknologia on ihmisen apuväline, ei toisin päin

Teknologia on ihmisen apuväline, ei toisin päin

30.11.2018 0 kommenttia
Kun muut pojat leikkivät leluilla, halusi Markus Aho purkaa lelun ja katsoa, miten se toimii. Halu ymmärtää rakenteita, toimintaperiaatteita sekä ilmiöitä oli hänelle ominaista jo lapsena.

 

Tänään diplomi-insinööri, tekniikan tohtori, yliopettaja Markus Aho johtaa Älykkäät koneet ja laitteet -painoalaa ja toimii konetekniikan yliopettajana. Vahva yritysmaailman kokemus tuotekehitystehtävistä Wärtsilä Diesel Oy:ssä ja Nokia Oy:ssä siivitti Ahon tietä TAMKiin.

– Pidän työstäni uusien teknologioiden, vaihtuvien TKI-haasteiden ja ihmisten parissa. Älykkäät koneet ja laitteet -painoalalla vastuualueinani ovat valmistavan teollisuuden teknologiat, kuten 3D-tulostus ja robotiikka sekä digitalisaation ja älykkyyden teemat, kuten XR ja IoT. Myös energiatehokkuuden lisäämiseen liittyvät teemat, dronet, sähköisen jakeluliikenteen lataus ja logistiikka, alustatalous ja innovaatioiden nopea konseptointi kuuluvat vastuualueisiini, Aho kertoo.

 

Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu biokomposiittisilta

Pirkanmaalla on paljon teollisuusyrityksiä, jotka valmistavat maailmanlaajuisesti arvostettuja ja kysyttyjä tuotteita. Älykkäät laitteet ja koneet -painoalalle nämä yrityskumppanit ovat arvokkaita.

– Käytämme robotiikkaa muun muassa 3D-tulostuksessa. Kataja-hankkeessa hyödynsimme uusien materiaalien ja teknologioiden käyttöä. Porin 2018 asuntomessuille valmistimme maailman ensimmäisen biokomposiittisillan 3D-tulostuksena. Silta toteutettiin yhteistyössä useiden Suomen johtavien teknologiatoimijoiden kanssa. Meillä on myös muita mielenkiintoisia hankkeita käynnissä ja valmisteilla, joissa uusien teknologioiden ja älykkäiden laitteiden hyödyntäminen yritysten käyttöön on pääosassa, Aho sanoo.

 

TEKSTI: KUKKA-MAARIA KORKO
KUVA: SAARA LEHTONEN

Teknologia-akatemiat opiskelijoiden ja yritysten kohtaamispaikka

Uutta TAMKin tekniikan alan opetuksessa ovat Teknologia-akatemiat. Niissä opiskelijat pääsevät soveltamaan eri teknologioita käytännössä eli testaamaan ja kehittämään sovelluksia viimeisintä tekniikkaa sisältäviin laitteisiin. Yhteistyörobotit, kutsumanimeltään cobotit sekä mobiilirobotit ovat jo käytössä teollisuuden eri sektoreilla. TAMK testaa robotteja uudessa RoboAkatemiassa.

– Opetussuunnitelmissamme pitää olla joustoa entistä enemmän, mikä mahdollistaa opiskelijoille eri teknologioihin tutustumisen ja niiden jatkokehittämisen. Projektimuotoisessa opiskelussa aiheet tulevat ympäröivistä yhteiskunnista. Aloitimme keväällä Robo- ja DroneAkatemiat, joissa laitteiden testausta ja jatkokehitystä päästään tekemään yhdessä yritysten kanssa.

Tulevaisuus tuo tullessaan lisää ihmisen ja teollisuuden arkea helpottavia teknologioita, sovelluksia ja laitteita.

– Teknologian tehtävä on olla ihmisen apuväline, ei toisin päin. Jotta teknologiasta tulee osa ihmisten elämää, pitää sen käyttö olla helppoa ja näkymätöntä. Ammattikorkeakouluilla on oma tärkeä paikkansa teknologioiden hyödyntämisessä ja soveltamisessa niin koulutuksessa kuin TKI-toiminnassakin.

 

Kuvassa yhteistyörobotti pipetoi ja Markus Aho seuraa prosessia TAMKin konelaboratoriossa. 

Lue myös

Kommentoi