Etusivu Ytimessä Tekniikka tekee elvytysharjoituksesta todellisen
© Joel Forsman

Tekniikka tekee elvytysharjoituksesta todellisen

7.12.2016 0 kommenttia
Terveysalan oppimisympäristö Taitokeskus kokoaa hoitaja- ja lääkäriopiskelijat saman katon alle. Tositilanteita harjoitellaan nukeilla, joiden reaktiot ovat modernin tekniikan ansiosta hätkähdyttävän aitoja.

 

Sairaalasängyllä makaa rintakipua valittava potilas. TAMKin ensihoitajaopiskelijat Jouko Sillanpää, Ville-Veikko Päivömaa ja Toni Ylinen aloittavat tilanteen selvittämisen ripeästi.

– Säteileekö kipu käsiin? Päivömaa kysyy.
– Paha olo, sattuu, potilas vaikeroi.
– Kammiovärinää, aloitetaan elvytys, Sillanpää toteaa.

Tilanne on hätkähdyttävän aito, vaikka potilas on 40-kiloinen nukke. Olemme terveysalan oppimisympäristö Taitokeskuksessa, jonka simulaatiohuoneissa voidaan harjoitella todentuntuisia hoitotilanteita.

Huoneessa on komentokeskus, josta Taitokeskuksen koulutuskoordinaattori Soile Mattila ohjaa digitalisoitua nukkea tietokoneohjelmalla ja mikrofonilla. Nuken saa puhumaan, kouristelemaan ja yskimään.

Sen sisällä oleviin säiliöihin voidaan laittaa vettä, joka tulee ulos kyynelinä tai virtsana. Opiskelijat seuraavat monitorista nuken sydänkäyrää, verenpainetta ja pulssia ja päättelevät, millaisia hoitotoimenpiteitä tilanne vaatii.


TAITOKESKUS

  • TAMKin, Tampereen yliopiston ja PSHP:n yhteinen oppimisympäristö, jossa opiskelijat ja terveysalan ammattilaiset harjoittelevat käytännön taitoja, kuten elvytystä ja haavojen ompelua.
  • Oppimisympäristö sijaitsee Arvo-rakennuksessa Tampereen yliopistollisen sairaalan vieressä.
  • Taitokeskusta johtaa lastentautiopin dosentti Nina Hutri-Kähönen.

 


 

– Ohjatessani nukkea reagoin kuin oikea ihminen. Saatan sanoa potilasmikrofoniin ”au”, kun opiskelijat laittavat kanyylin. Se on lähes jokaisen potilaan normaali reaktio. Opiskelijat saavat harjoitusta siitä, kun potilas ääntelee ja ympärillä on hälinää, Mattila kuvailee.

 

 

  Ohjatessani nukkea reagoin kuin oikea ihminen. Saatan sanoa potilasmikrofoniin ”au”, kun opiskelijat laittavat kanyylin.”

 

© Joel Forsman

Taitokeskuksen koulutuskoordinaattori Soile Mattila ohjaa simulaationukkea, jota ensihoitajaopiskelijat Toni Ylönen (vuoteen ääressä vasemmalla), Ville-Veikko Päivömaa ja Jouko Sillanpää elvyttävät. Tilanne on aidompi kuin tavallisen nuken kanssa, sillä digitalisoidun nuken saa voihkimaan ja itkemään.

 

Ainutlaatuista yhteistyötä

Taitokeskus on TAMKin, Tampereen yliopiston ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteinen hanke. Se on tällä hetkellä Suomen ainoa yhtä laaja oppimisympäristö, jossa ovat mukana sekä ammattikorkeakoulu, yliopisto että sairaanhoitopiiri.

TAMKin hoitajaopiskelijat, yliopiston lääkäriopiskelijat sekä PSHP:n ammattilaiset voivat harjoitella tiloissa moniammatillisessa työryhmässä toimimista.

 

  Nuken saa puhumaan, kouristelemaan ja yskimään. Sen sisällä oleviin säiliöihin voidaan laittaa vettä, joka tulee ulos kyynelinä tai virtsana.”

 

– Hoitajaopiskelijat ovat aluksi tehneet simulaatioharjoituksia omissa ryhmissään. Tarkoituksena kuitenkin on, että hoitaja- ja lääkäriopiskelijat pääsevät pian harjoittelemaan yhdessä, Mattila kertoo.

Yleensä kolme opiskelijaa harjoittelee simulaatiohuoneessa nuken kanssa. Opettaja ohjaa harjoitusta komentohuoneessa. Loput opiskelijat seuraavat simulaatiotilan tapahtumia debriefing-huoneessa tv-ruudun kautta. Noin vartin kestävän harjoituksen jälkeen koko ryhmä ja opettaja kokoontuvat debriefing-tilaan ja käyvät harjoituksen läpi.

Taitokeskuksessa on kuusi simulaatio- ja debriefing-huoneesta koostuvaa oppimistilaa. Niistä puolet on opetuskäytössä ja loppuja varustellaan käyttöön. Keskuksessa on myös kliinisten taitojen tilat, joissa opiskelijat voivat harjoitella esimerkiksi kanyylin asettamista ja muita terveydenhoitoalan kädentaitoja.

 

Modernit tilat motivoivat

Simulaatioharjoitukset nukkeineen ovat hoitajaopiskelijoille tuttuja TAMKin vanhoista Kuntokadun tiloista. Taitokeskuksessa on kuitenkin enemmän tilaa ja välineitä, mikä helpottaa opiskelua.

Käytössä on kolme aikuista nukkea, kaksi lapsinukkea ja yksi vauvanukke. Potilasnukkeja on tulossa lisää, esimerkiksi äitinukke, jonka avulla voidaan harjoitella synnytyksen hoitamista.

– Uudet nuket ovat todentuntuisempia ja simulaatiohuoneet suurempia. Kyllä se vaikuttaa opiskelumotivaatioon. Harjoitukset ovat aidompia ja kiinnostavampia, Päivömaa sanoo.

Ensihoitajaopiskelijat ovat saaneet kosketusta käytännön työhön ambulanssissa. He odottavat pääsevänsä harjoittelemaan seuraavaksi yhdessä lääkäriopiskelijoiden kanssa.

– Ambulanssissa hoitajan työ on erittäin itsenäistä ja olemme yhteydessä lääkäriin puhelimitse. Mahdollisuus harjoitella kasvokkain moniammatillisessa ryhmässä on iso etu.

 

TEKSTI: JANICA BRANDER | KUVAT: JOEL FORSMAN

 

© Joel Forsman

 

 

 

Lue myös

Kommentoi