Etusivu Ytimessä Sujuva yhteistyö on molempien etu

Sujuva yhteistyö on molempien etu

24.4.2018 0 kommenttia
Älykkäitä koneohjausjärjestelmiä tuottava Novatron ja TAMK ovat tehneet yhteistyötä 2000-luvun alusta lähtien. Toimiva kumppanuus on mahdollistanut yrityksen kasvun, ja opiskelijat pääsevät tutustumaan uusimpaan teknologiaan.

 

Pirkkalassa toimiva, vuonna 1991 perustettu Novatron Oy suunnittelee, valmistaa ja toimittaa älykkäitä koneohjausjärjestelmiä. TAMKilaiset ovat tehneet Novatronissa harjoittelujaksoja ja työllistyneet yritykseen alusta asti.

Yhteistyötä ja opinnäytetöitä on tehty 2000-luvun alusta lähtien. Nyt Novatronissa työskentelee parisenkymmentä TAMK-taustaista työntekijää.

– Yhteistyötä on ollut eniten tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen kanssa, mutta se on laajentunut myös rakentamisen, kone- ja sähkötekniikan ja liiketalouden koulutuksiin, kertoo tieto- ja viestintätekniikan yliopettaja Mauri Inha.

Kosketus huipputekniikkaan

Novatronin projekteissa opiskelijat pääsevät työskentelemään kulloisenkin huipputekniikan kanssa. Yhteistyön alussa tehtiin elektroniikkakytkentöjä, anturointeja ja yksinkertaisia ohjelmistoja. Nyt monet projektit liittyvät 3D-koneohjaukseen, ohjelmistotestaukseen ja tietomallinnukseen.

Kaivinkonetta ohjataan entistä useammin satelliittipaikannukseen perustuvalla ohjausjärjestelmällä. Koneeseen syötetään työmaasta tehty 3D-malli, jonka kuljettaja näkee kaivurin näytöltä ja ohjaa työskentelyä sentin tarkkuudella. Kaivuri onkin sekä työkone että ympäristöä mittaava ja 3D-karttaa lukeva laite.

3D-koneohjaus tehostaa ja nopeuttaa työtä, sillä manuaalista mittausta tehdään vähemmän. Mittaus- ja työskentelytarkkuus on parempi kuin vanhoissa menetelmissä ja turvallisuus parantuu, koska kuljettaja liikkuu vähemmän kaivannoissa ja työkoneiden lähellä.

 

Toimiva kumppanuus on mahdollistanut yrityksen kasvun”

 

Kaivurin puikkoihin

Opiskelijat ovat päässeet tutustumaan 3D-koneohjaukseen kaivurin puikoissa asti.

– Käytössämme on minikaivuri, johon tietotekniikan ja automaatio-alan opiskelijat ovat rakentaneet ja asentaneet Novatronin XSite PRO -koneohjausjärjestelmän, kertoo tie- ja liikennetekniikan lehtori Jouni Sivenius.

Sivenius vastaa Infran tietomallinnus -kurssista, jossa opiskelijat luovat maanrakennusmallin, joka asennetaan kaivurin järjestelmään. Novatronin henkilöstö on käynyt kurssilla luennoimassa ja opastamassa mallin asentamisessa ja muokkaamisessa harjoituskohteeseen sopivaksi.

 

Aineistona on käytetty muun muassa Tampereen raitiotiehankkeen suunnitelmia, jotka koskevat TAMKin viereistä aluetta. Opiskelijat ovat siis päässeet simuloimaan ratikkatyömaalla työskentelyä.

– Yhteistyö Novatronin kanssa sujuu mutkattomasti ja he käyvät mielellään kertomassa järjestelmästä. TAMK puolestaan on kouluttanut Novatronia laserkeilauksella tehtävien, kolmiulotteisten tietomallien luomisessa.

Opiskelijat saavat haasteita, mutta virheet sallitaan”

 

Kaivurisimulaattorissa istumassa Kalle Lahtinen, takana Antti Hatunen.

 

Yhteistyö mahdollistaa kasvun

Vuosituhannen alussa Novatronissa oli alle kymmenen työntekijää, nyt 85. Sujuva yhteistyö TAMKin kanssa ja hyvät rekrytoinnit ovatkin yksi kasvun mahdollistaja.

Teknologiajohtaja Visa Hokkanen, testausinsinööri Antti Hatunen ja tiiminvetäjä Kalle Lahtinen ovat TAMKin kasvatteja. Kaikki ovat opiskelleet tietotekniikkaa erikoistuen sulautettuihin järjestelmiin ja elektroniikkaan. Hokkanen on tehnyt TAMKissa myös ylemmän amk-tutkinnon.

Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistuneen Sami Päkkilän titteli Novatronilla on Fluid Power Scientist. ”Työnkuvaani kuuluu kaivinkoneen semi-autonomisen ohjausjärjestelmän suunnittelu, toteutus ja testaus sekä erinäiset algoritmikehitystyöt.”

 

Lahtinen ja Hokkanen tulivat Novatroniin kesätöihin ja jäivät. Hatunen taas päätyi Novatroniin vuonna 2017, kun opiskeluajoilta tutut kollegat vinkkasivat työpaikasta.

Haasteita sallivassa ympäristössä

Joustavuus on Hokkasen mukaan yksi syy siihen, että opiskelijat haluavat Novatroniin.

– Emme pakota tekemään pitkää päivää, sillä tutkinnon valmistuminen on kaikkien intressi. Opiskelijat saavat haasteita, mutta virheet sallitaan, eikä heille aseteta asiakasvastuuta.

Opiskelijoilta toivotaan alansa osaamisen lisäksi sosiaalisia taitoja ja aloitekykyä. Maanrakentamisen digitalisaatioon kannattaa valmistautua ja ohjelmistotekniikan osaaminen on välttämätöntä, mutta elektroniikan ja mekaniikan ymmärrystä ei pidä väheksyä.

– Softatkin pyörivät laitteessa, joten koneen toimintaa pitäisi ymmärtää edes teorian tasolla, Lahtinen sanoo.

TEKSTI: JANICA BRANDER
KUVAT: TIINA SUVANTO

Kommentoi