Etusivu Kolumni Rohkeus uudistaa on edelläkävijyyden elinehto

Rohkeus uudistaa on edelläkävijyyden elinehto

16.12.2015 0 kommenttia
Tulevaisuuden Suomi on suurten haasteiden edessä. Maailma ympärillämme muuttuu valtavan nopeasti digitalisaation, monikulttuurisuuden ja globalisaation myötä.

 

Työmarkkinoiden murroksessa työpaikkoja katoaa ja uusia syntyy. Näiden haasteiden voittamisessa korkealla osaamisella on suuri merkitys. Voimme rakentaa kestävästi hyvinvointiamme ja kilpailukykyämme vain sivistyksen varaan. Korkea osaamistaso on kilpailuvalttimme, jota meillä ei ole varaa menettää.

Suomi on tilanteessa, jossa resurssien lisäämisen sijaan on pohdittava, miten samoilla resursseilla voidaan tehdä asioita paremmin. Myös koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen resursseja tulee hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Päällekkäisyyksiä on karsittava ja osaaminen koottava entistä paremmiksi keskittymiksi. Tarvitaan parempaa profiloitumista ja työnjakoa.

Korkeakouluverkkomme on liian sirpaloitunut. Useat korkeakouluyksiköt ovat kansainvälisesti tarkastellen pieniä. Osaaminen on hajaantunut ja joukossa on runsaasti ohuella asiantuntijajoukolla toimivia yksiköitä. Viimeaikaiset selvitykset ovat osoittaneet, että Suomen korkeaan koulutustasoon perustuva kilpailuetu on heikentynyt.

Tampereella on lähdetty aktiivisesti hakemaan vastauksia näihin haasteisiin. Ennakkoluuloton uusien vaihtoehtojen tarkastelu on tuottanut myös tulosta. Tampere3-hankkeen selvityksessä on perattu läpi mahdollisen yhteistyön muodot. Poistamalla päällekkäisyyksiä, erikoistumalla ja poikkitieteellisyyttä lisäämällä on saavutettavissa merkittäviä etuja. Toisaalta hankkeessa on vielä lukuisia avoimia kysymyksiä ja yksityiskohtia.

” Tampereen korkeakoulusektori on tehnyt hienoa työtä rikkomalla perinteisiä rajoja ja suhtautumalla
avoimesti haasteisiin.”

 

Edelläkävijyys on aina vaatinut rohkeita ja uudenlaisia esityksiä. Ilman uudistamisen rohkeutta on riski jämähtää paikoilleen. Tampereen korkeakoulusektori on tehnyt hienoa työtä rikkomalla perinteisiä rajoja ja suhtautumalla avoimesti haasteisiin. Ennakkoluulottomuuden tiellä on hyvä jatkaa.

 

Sanni Grahn-Laasonen
Opetus- ja kulttuuriministeri

KUVA: LAURA KOTILA / VALTIONEUVOSTON KANSLIA

 

Lue myös

Kommentoi