Etusivu Ytimessä Puu on luonnon luksusta

Puu on luonnon luksusta

16.12.2015 0 kommenttia
Suomi on maailman metsäisin maa, puu puolestaan monikäyttöinen luonnonmateriaali. Silti puun kokonaisvaltaisessa hyödyntämisessä olisi paljon kehitettävää. Tampereen ammattikorkeakoulun biotuote- ja prosessitekniikan koulutus pyrkii vastaamaan metsäbioalan tarjoamiin haasteisiin.

 

Opintojen suunnittelua viedään jatkuvasti innovatiivisempaan suuntaan. TAMKin biotuote- ja prosessitekniikan koulutuspäällikkö Ulla Häggblom halusi tarjota opiskelijoille suunnittelupainotteisen opintojakson, jossa opetusprosessia tarkasteltaisiin kuluttajanäkökulmasta.

Vapaasti valittavan Design Management and Innovations -opintojakson suunnittelijaksi valikoitui TAMKin alumni, Pyroll Oy:n design- ja innovaatiojohtaja Ilkka Harju.

– Olin vastannut SCA Packaging Finlandin ja Stora Enson aaltopahvipakkausten suunnittelutoiminnoista, joten Ulla Häggblom kysyi, voisinko pitää kurssin pakkausten jalostamisesta, Harju kertaa.

Opintojaksolla opiskelijat miettivät arkisia asioita lopputuotekohtaisesti; mitkä pakkaukset ovat mahdollisesti hankalia avata tai kuljettaa. Tänä syksynä pidetty ensimmäinen toteutus perustui puhtaasti puukuitupohjaisten ratkaisujen luomiseen.

– Opiskelijat tunsivat raaka-aineen jo hyvin, ja minut yllätti se, kuinka pitkälle viimeisteltyjä protopakkaukset olivat – osaa ratkaisuista aiotaan jatkokehittää, Harju kehuu.

 

  Opiskelijat tunsivat raaka-aineen jo hyvin, ja minut yllätti se, kuinka pitkälle viimeisteltyjä protopakkaukset olivat.”

© Tomi Kallio

Pyroll Oy:n design- ja innovaatiojohtaja Ilkka Harju on saanut tehdä yhteistyötä muun muassa muotoilija Eero Aarnion kanssa.

 

Harjun tuotteesta maailmanlaajuinen hitti

Ulkomaillakin työskennellyt Harju valmistui TAMKista vuonna 2007 silloisesta International Pulp and Paper Technology -koulutuksesta.

– TAMK-aika on ehdottomasti yksi elämäni kulmakivistä. Sain teknistä pohjaa työelämään, mahdollisuuden oppia asioita käytännönläheisesti sekä tärkeitä ystävyyssuhteita.

© Mikko Syrjänen

Keikkatangolta vaaditaan sekä tukevuutta että siirrettävyyttä. Harjun suunnittelema Fitpole Stage sopii Henriikka Roon tanssilliseen ja liikkuvaan tyyliin.

Harjun portfoliosta löytyy useita mielenkiintoisia pakkausinnovaatiota koivuisesta viinipullopakkauksesta aina free standing -tankotanssilavaan.

– Suunnittelin CNC-koneistetun koivuvanerialustan, johon tanko integroitiin. Vaikka tankotanssi kuntoilumuotona oli jo alkanut yleistyä, pidettiin tällaiseen ryhtymistä vielä vuonna 2008 täytenä hulluutena. Nyt tuotetta on myyty kuitenkin 36 maahan.

Myös kansainvälisesti menestynyt tamperelainen tankotanssitaiteilija Henriikka Roo on päässyt hyötymään konkreettisesti Harjun suunnittelemasta Fitpole Stagesta.

– Ihastuin heti lavan ohuuteen. Koivulevyt ovat vain 3,5 sentin paksuisia, eli koreografian aikana on mahdollista astua lavalta poiskin. Jauhemaalatusta teräsputkesta on myös helpompi saada hyvä ote kuin kromitangoista, Roo kertoo.

Metsät maapallon hiilinieluna

Viime aikoina Suomessa on kehitetty muun muassa sellupohjaista lankaa vaateteollisuuden tarpeisiin. Harju näkee puun kokonaisvaltaisen hyödyntämisen olevan kuitenkin vielä alkutekijöissään.

– Puut ja metsä toimivat hiilinieluna suojellen maapallon ilmastoa. Kun puu korjataan oikein ja tilalle istutetaan uutta, se auttaa koko maapalloa kestävässä kehityksessä.

– Puu on samanaikaisesti sekä kova että joustava materiaali, joka tarjoaa mahdollisuuksia tuote- ja pakkaussuunnitteluun sekä jo olemassa olevien tuotteiden jatkojalostamiseen.

TAMK on mukana lokakuussa käynnistyneessä monialaisessa Hiilinielu Design Studio -yhteishankkeessa, jossa Harju toimii yhtenä arvioijista. Hankkeen tavoitteena on kehittää yhdessä luovien alojen kanssa uusia asiakaslähtöisiä metsäbiotuotteita, innovoiden ja kokeillen.

  Pitäisi nähdä metsä puilta, mahdollisuuksia on vaikka mihin. Uskon, että metsät vielä pelastavat Suomen tästä talousahdingosta.”

 

Näyttävä Woodcan on todellinen design-tuote. Uudistuvasta materiaalista valmistettu koivutölkki on sekä eettisesti kestävä että suomalaista käsityöläisyyttä vaaliva.

 

– Ala kehittyy koko ajan, hankkeita ja tutkimuksia on paljon. Pitäisi nähdä metsä puilta, mahdollisuuksia on vaikka mihin. Uskon, että metsät vielä pelastavat Suomen tästä talousahdingosta, onhan puu luonnon luksusta, Häggblom pohtii.

– Olkaa rohkeita, aktiivisia ja uskaltakaa unelmoida. Uusien ideoiden esittämistä ei kannata pelätä, Harju kannustaa.

TEKSTI: ESSI KANNELKOSKI | KUVAT: TOMI KALLIO, MIKKO SYRJÄNEN, ILKKA HARJU

Henriikka Roo Facebookissa

Lue myös

Kommentoi