Etusivu Alumni Pienten lasten äiti opiskeli itsensä päivätyöhön

Pienten lasten äiti opiskeli itsensä päivätyöhön

24.4.2017 0 kommenttia
Pauliina Hankivaara vaihtoi käytännön hoitotyön alan kehittämistehtäviin ylemmän AMK-tutkinnon myötä. Pienten lasten äiti arvostaa sitä, että hyvinvointiteknologian koulutus avasi myös oven kolmivuorotyöstä päivätyöhön.

 

Vuosia päivystyspoliklinikalla sekä sairaankuljetuksessa ensihoitajana työskennellyt Pauliina Hankivaara oli miettinyt jatko-opintoja suunnilleen valmistumisestaan eli vuodesta 2007 saakka.

– Vaihtoehtoja oli paljon johtamisesta kliiniseen asiantuntijuuteen. Mediassa kuitenkin puhuttiin jo viisi vuotta sitten, että terveysteknologia lisääntyy. Hyvinvointiteknologia oli uusi, kiinnostava alue, 33-vuotias Hankivaara kertoo hakeutumisestaan Tampereen ammattikorkeakoulun hyvinvointiteknologian koulutusohjelmaan.

Hyvinvointi ja teknologia yhdistyivät ylemmän AMK-tutkinnon opinnoissa monipuolisesti. Koulutuksessa perehdyttiin muun muassa viranomaisvaatimuksiin, esteettömyyden kartoittamiseen, robotiikkaan, sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin, käytettävyyteen sekä talous- ja muutosjohtamiseen sosiaali- ja terveysalalla.

– Hyvinvointiteknologia on laaja, poikkitieteellinen ala, mutta koulutus oli rakennettu järkevästi. Parasta oli, että sai opiskella yhdessä eri alojen ihmisten kanssa, Hankivaara summaa.

Koulutusohjelman opiskelijoista vain noin kolmanneksella onkin hoitoalan koulutus. Toinen kolmannes on insinöörejä ja loput sosionomeja.


Alumni parrasvaloissa

KUKA: Pauliina Hankivaara

KOULUTUS: ensihoitaja (AMK), sairaanhoitaja (ylempi AMK)

TYÖPAIKKA: Apotti Oy


 

Koulutusohjelman opiskelijoista vain noin kolmanneksella on hoitoalan koulutus. Toinen kolmannes on insinöörejä ja loput sosionomeja.

 

 

Vauva mukana luennoilla

Kolmivuorotyö Jorvin sairaalan päivystyspoliklinikalla Espoossa mahdollisti sen, että Hankivaaralla oli arkivapaita, jolloin hän pääsi opiskelemaan. Työpaikkakin hyötyi Hankivaaran opiskelusta, sillä opintoihin kuului omalla työpaikalla tehtäviä kehittämistehtäviä, jolloin oppi siirtyi suoraan työelämään.

Hankivaaralla oli jo opintojen alkaessa pieni lapsi, ja opiskeluaikana hän sai toisen lapsensa. Muutaman kuukauden ajan hän matkustikin junalla kotoaan pääkaupunkiseudulta Tampereelle vauva mukanaan.

– Antaisin tästä kiitosta Tampereen ammattikorkeakoululle. Olin positiivisesti yllättynyt, ettei kukaan tehnyt numeroa siitä, että minulla oli vauva mukana luennoilla.

 

Hyvinvointiteknologian opinnot olivat etuna työhaastattelussa. Haastattelija sanoikin, että minulla on kohdeosaamista tälle alalle.”

 

Kolmivuorotyön, pienten lasten ja opiskelun haastava yhdistelmä venytti opintoja kahdella vuodella, mutta vuonna 2016 opinnoissa alkoi häämöttää loppusuora. Hankivaara seuraili alan työpaikkoja tiiviisti, ja kun pääkaupunkiseudulle sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmää kehittävä Apotti Oy haki elokuussa 2016 sovelluskehittäjiä, hän tarttui tilaisuuteen.

Unelmatyö sovelluskehittäjänä

– Hyvinvointiteknologian opinnot olivat etuna työhaastattelussa. Haastattelija sanoikin, että minulla on kohdeosaamista tälle alalle.

Käytännön hoitotyö on edelleen lähellä Hankivaaran sydäntä, mutta juuri nyt tärkeimmältä tuntuu alan kehittäminen. Hankivaara on yksi Apotin noin 150 sovelluskehittäjästä, ja hänen tehtävänään on muokata tietojärjestelmän päivystysosiota vastaamaan Suomen lainsäädäntöä ja Apotin käyttöön valmistautuvien yksiköiden päivystyskäytäntöjä. Hyvinvointiteknologian koulutuksen tarjoama tietotaito varsinkin käytettävyydestä on hyötykäytössä päivittäin.

– Tämä on unelmatyö. Tässä elämäntilanteessa oli hienoa löytää päivätyö, joka lisäksi kiinnostaa itseä. Alalla on hyvät tulevaisuuden mahdollisuudet, Hankivaara uskoo.

Hankivaara valmistui lopulta vasta uuden työpaikan saatuaan, joulukuussa 2016. Hän suosittelee hyvinvointiteknologian koulutusta lämpimästi kaikille niille, joilla on halua kehittää omaa työtään, vaikkei suunnitelmissa olisikaan alan vaihto.

– Sosiaali- ja terveysalalla tulee koko ajan muutoksia, ja koulutus tarjoaa valmiutta näihin muutoksiin. Koulutus sopii sellaiselle, joka haluaa olla itse aloitteellinen muutoksentekijä ja asioiden eteenpäin viejä.

 

TEKSTI: SABINA MÄKI | KUVA: JOEL FORSMAN

Kommentoi