Etusivu Asiantuntija Orkesteriakatemia valmentaa ammattimuusikon arkeen

Orkesteriakatemia valmentaa ammattimuusikon arkeen

24.4.2017 0 kommenttia
Juuri perustettu Tampereen Orkesteriakatemia opastaa musiikin opiskelijoita orkesterimuusikon arkeen. Heitä valmennetaan myös haastavaan koesoittoon, joka on ainoa reitti orkesteriin töihin.

 

Orkesteriakatemia on Tampereen Musiikkiakatemian ja Tampereen Filharmonian uusi yhteistyömuoto, jonka tarkoituksena on valmentaa opiskelijoita oikeaan työelämään. Musiikkiakatemia muodostuu sekä TAMKin musiikin koulutuksesta että konservatoriosta.

Muusikoksi oppiminen vaatii jatkuvaa harjoittelua, omien nuottien soittamista. Harjoittelu ei lopu koskaan myöskään ammattimuusikon arjessa, mutta se saa toisenlaisia muotoja kuin opiskeluaikana. Orkesterimuusikko ei harjoittele ainoastaan yksin, ja vain harvoin pelkästään solistisia kappaleita. Ammattilaiset harjoittelevat sekä oman soitinryhmänsä kanssa että päivittäin koko orkesterin yhteisharjoituksissa.

Myös ammattimuusikoksi pääsemisen rekrytointitilanne on asia, johon musiikkioppilaitoksissa ei yleensä ole valmennettu. Papereiden perusteella ei saa muusikon työpaikkaa mistään. Orkesteriin voi päästä töihin vain koesoiton kautta. Tutkinnot eivät riitä eivätkä auta työhaussa, sillä orkesterit eivät missään päin maailmaa katso pelkkiä hakemuksia tai todistuksia.


Fakta

TAMKin koulutusten kehittämistä tukee 25 eri alojen neuvottelukuntaa. Niiden tarkoitus on ylläpitää ammattikorkeakoulun ja työelämän jatkuvaa vuorovaikutusta.

 


 

Koesoitossa ratkaisee sen päivän soittokunto ja pakollisissa tehtävissä onnistuminen. Yleensä hakijat soittavat ensimmäisen kierroksen arvostelulautakunnalta piilossa, verhon takana, arvotussa järjestyksessä. Tilanne on äärimmäisen jännittävä ja hermoja raastava, joten siihen on hyvä valmistautua jo opintojen aikana.

 

Orkesteriakatemiassa Filharmonian muusikot valmentavat tulevia kollegoitaan sekä työelämään pyrkimisen haasteisiin että ammattimuusikon arjen tositilanteisiin varsin käytännönläheisesti.

 

Orkesteriakatemiassa Filharmonian muusikot valmentavat tulevia kollegoitaan sekä työelämään pyrkimisen haasteisiin että ammattimuusikon arjen tositilanteisiin varsin käytännönläheisesti. Opiskelijat esimerkiksi harjoittelevat ammattilaisten johdolla orkesterikirjallisuuden knoppipaikkoja, joita tulee eteen niin koesoitossa kuin sen jälkeenkin.

Opiskelijoille järjestetään myös kerran vuodessa aito koesoittotilanne, jonka selvittämällä pääsee mukaan soittamaan Filharmonian ”oikeaan” sinfoniakonserttiin.

 

Helena Hiilivirta
Tampereen Filharmonian intendentti ja TAMKin musiikin neuvottelukunnan jäsen

KUVA: TIINA SUVANTO

 

Santtu-Matias Rouvali johtaa kevään 2017 yhteiskonsertin, jonka ohjelmassa on Mahlerin järkälemäinen viides sinfonia. Sen soittaminen on iso haaste ammattimuusikoillekin, joten sitä se on aivan varmasti myös mukaan pääseville opiskelijoille.

 

 

Kommentoi