Etusivu Alumni Musiikin opinnot vauhdittivat hienolle uralle

Musiikin opinnot vauhdittivat hienolle uralle

24.4.2018 0 kommenttia
Suvi Väyrynen on Suomen tunnetuimpia oopperalaulajia. Musiikkipedagogin opinnot TAMKissa antoivat vahvan käytännön osaamisen musiikin alalle sekä avasivat ovet maisteriopintoihin ulkomaille.

 

Oopperalaulaja ja musiikkipedagogi Suvi Väyrynen on musiikin monipuolinen tulkitsija. Ensimmäisen sysäyksen musiikin suuntaan hän sai aloitettuaan peruskoulun musiikkiluokalla.

– Tykkäsin musiikkiluokasta ihan hirveästi. Minulle on avautunut vasta oikeastaan nyt myöhemmin, miten hurjan tärkeä vaikutus niillä vuosilla on ollut itselle ja omalle musiikilliselle kehitykselle. Uskaltaisin väittää, että musiikkiluokka oli se ratkaiseva käänne päätyä musiikin pariin, Väyrynen kertoo.

Oman lisänsä antoivat myös musiikilliset harrastukset, kuten haitarin soitto, jazztanssi ja laulutunnit. Väyrysen mukaan nuoruudessa hankitut taidot yhdessä ovat johtaneet siihen, että musiikista on tullut erityinen osa hänen elämäänsä.


Alumni parrasvaloissa

KUKA: Suvi Väyrynen

KOULUTUS: Humanististen tieteiden kandidaatti (vokologia), Musiikkipedagogi (AMK)

TYÖ: Oopperalaulaja, sopraano

 

Yksi urani hienoimmistä hetkistä oli Lappeenrannan laulukilpailujen voitto.”

 

TAMKista ponnahduslauta ulkomaille

Väyrynen on kotoisin Kajaanista, Tampereelle hän muutti opintojen perässä vuonna 2006. Tuolloin hän opiskeli Tampereen yliopistossa vokologiaa ja valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 2010. Opintojen ohella Väyrynen kävi laulutunneilla Tampereen Konservatorion Musiikkiopistolla. Laulutunnit etenivät hyvin ja syntyi ajatus TAMKin musiikkipedagogin opintoihin hakemisesta.

– Rohkaistuneena hyvästä ja nopeasta edistymisestä lauluopinnoissa halusin kokeilla siipiäni, pääsisinkö laulun ammattiopintoihin. Vuonna 2009 pääsin, laulu pääaineena, musiikkipedagogilinjalle TAMKiin.

Teoriaopintojen ja pedagogiikan rinnalla opintoihin sisältyi myös useita taiteellisia ja näyttäviä näyttämöprojekteja, kuten West Side Story sekä Hannu ja Kerttu -ooppera, joita Väyrynen muistelee iloisin mielin. Lisäksi hän antaa erityismaininnan TAMKin vaihto-opiskelumahdollisuuksille. Oman vaihtonsa Väyrynen vietti Wienin kaupungin yksityisessä musiikki- ja taideyliopistossa.

 

– Suosittelen ja rohkaisen lähtemään vaihtoon, jos se on vain mahdollista! Sain vaihtolukukauden aikana vielä kimmokkeen pyrkiä samaan kouluun maisteriopintoihin, joihin myös pääsin, ja aloitin ne suoraan TAMKista valmistuttuani, Väyrynen iloitsee.

Väyrynen valmistui TAMKista musiikkipedagogiksi vuonna 2013. Tällä hetkellä hän suorittaa viimeisiä maisteriopintojaan samaisessa Wienin musiikki- ja taideyliopistossa laulun solistisella linjalla. TAMKin opinnot ovat antaneet Väyryselle vankan ammatillisen pohjan, josta on ollut hyötyä musiikillisen uran kannalta niin Suomessa kuin ulkomailla.

 

Värkkäilen usein jotain aika käytännöllistä, kuten villasukkia.”

 

 

Oman työn parhaat puolet

Omassa työssään Väyrynen nauttii erityisesti siitä, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Koska oopperalaulajan työ on suurelta osin taiteellista, kaipaa Väyrynen vastapainoksi vapaa-ajallaan jotakin konkreettista tekemistä.

– Olen käsityöihminen ja värkkäilen usein jotain aika käytännöllistä, kuten villasukkia. Tapaan kuunnella samalla esimerkiksi äänikirjoja tai seurata tv-sarjoja, joilla saa ajatukset välillä muualle töistä.

Kevään 2018 isoja töitä ovat muun muassa Tampereen Tuomiokirkossa esitettävä juhlava Johannes-passio sekä Kansallisoopperan Così fan tutte -ooppera. Kun Väyryseltä kysyy hänen huippuhetkiään uran varrella, tulee vastaus nopeasti.

– Kyllä uskomattomimpia ja hienoimpia hetkiä oli Lappeenrannan laulukilpailujen voitto vuonna 2016. Vuosien työ ja valmistautuminen saivat siinä ison tunnustuksen. Siitä on lähtenyt paljon hyvää rullaamaan, ja olen tästä todella kiitollinen, Väyrynen summaa.

TEKSTI: IDA PELLINEN
KUVAT: ANNIINA KÄRKKÄINEN, LEEDINA PORTRAITS

Lue myös

Kommentoi