Etusivu Ytimessä Miten saan keksinnölleni patentin?

Miten saan keksinnölleni patentin?

16.12.2015 1 kommentti
Voinko patentoida minkä tahansa nerokkaan idean? Mitä patentti maksaa ja mitä se suojaa? Selvitimme vastaukset yleisimpiin patentteja koskeviin kysymyksiin.

 

Mikä patentti on?

Patentti on kielto-oikeus. Se kieltää muita tahoja kaupallistamasta keksintöösi liittyviä asioita, jotka patentissasi on mainittu. Lisäksi patentti antaa kuvan innovatiivisesta ja tutkitusta tuotteesta. Patentti ei kuitenkaan anna sinulle yksinoikeutta innovaation käyttämiseen. Jos keksintösi on paranneltu versio aikaisemmasta, patentoidusta keksinnöstä, et voi kaupallistaa innovaatiotasi ilman alkuperäisen keksijän lupaa.


Juttuun on haastateltu

Tampereen Patenttitoimiston eurooppapatenttiasiamiestä, tekniikan tohtori Pekka Heinoa. Lisätietoa patentin hakemisesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen nettisivuilta osoitteessa www.prh.fi

 


Voiko minkä tahansa keksinnön patentoida?

Patentti voidaan myöntää vain keksintöön, joka on uusi tekninen ratkaisu johonkin ongelmaan. Abstraktia ideaa tai vaikkapa liiketoimintamallia ei voi patentoida.
 

Miten haen patenttia ja kuinka kauan päätöksen saaminen kestää?

Patenttihakemus lähetetään Patentti- ja rekisterihallitukseen, ja patenttitoimistot voivat auttaa hakemuksen tekemisessä. Prosessi kestää yleensä 3–5 vuotta, ja sen aikana patentti- ja rekisterihallitus voi antaa kielteisiä välipäätöksiä.

Välipäätöksiin vastataan tarkentamalla hakemuksessa kuvailtua keksintöä. Mitä laajemmaksi keksintönsä määrittelee, sitä vaikeampaa patentin saaminen yleensä on.

Onko patenttini voimassa kaikkialla?

Patentti on voimassa siinä maassa, jossa se on myönnetty. Mitä laajemman suojan haluat keksinnöllesi, sitä useammassa maassa sinun kannattaa hakea patentteja.
 

Mitä patentti maksaa?

Patenttihakemus konsultointikuluineen maksaa Suomessa noin 10 000 – 20 000 euroa. Euroopan patenttisopimusvaltiot kattava patentti maksaa 20 000 – 40 000 euroa. Patentista on maksettava myös vuosimaksu, joka on Suomessa 200 – 1000 euroa.
 

Onko patentti ikuinen?

Patentti on voimassa yleensä 20 vuotta hakupäivästä lähtien. Jos vuosimaksu jää rästiin yli puoleksi vuodeksi, patentti raukeaa.

TEKSTI JANICA BRANDER | KUVA: JOEL FORSMAN

Lue myös

1 kommentti

Juha Aaltonen 20.12.2015 at 02.54

Mutta kannattaa muistaa:

Patenttilaki 45 §

Milloin kolme vuotta on kulunut patentin myöntämisestä ja samalla neljä vuotta patenttihakemuksen tekemisestä, eikä keksintöä käytetä eikä saateta käyttöön Suomessa kohtuullisessa laajuudessa, voi se, joka haluaa Suomessa käyttää keksintöä, saada siihen pakkoluvan, jollei keksinnön käyttämättä jättämiseen ole hyväksyttävää syytä. (22.12.1995/1695)

Vastaa

Kommentoi