Etusivu Asiantuntija Luonto on kertomus, joka on kerrottava

Luonto on kertomus, joka on kerrottava

15.11.2017 0 kommenttia
Juha Suonpää rakentaa uuden Vuoreksen identiteettiä ja vaalii kulttuuriperintöä Anniston sukutilalla hevosten, kukkojen, kissojen ja koirien keskellä.
 

Ennen uutta asuinaluetta vanhaa Vuoresta asuttivat mehiläishaukan, varpuspöllön ja pikkutikan lisäksi Juha Suonpää perheineen. Suonpään puolison sukutila Annistossa – perheen koti – säästyi täpärästi kaavoituksen alta, mutta lähiluonto joutui taipumaan kaivinkoneiden tieltä.

Tällä hetkellä uusien vuoreslaisten juuret ovat vielä hennot ja identiteetti rakentumaton, ja heille Suonpää haluaa kertoa Vuoreksen tarinan valokuvakirjan muodossa. Juurtumisia ilmestyy alkuvuodesta 2018 tarjoten uusille asukkaille mahdollisuuden identiteettiperustaan ja yhteiseen historiaan. Teoksen tavoitteena on vahvistaa alueen yhtenäisyyttä sekä aktivoida asukkaat havainnoimaan, kunnioittamaan ja vaalimaan omaa elinympäristöään.

– Jokaisella kivellä ja puulla on oma kertomuksensa kerrottavana, Suonpää kuvailee.
– Luontomaisemakin muuttuu merkitykselliseksi vasta tarinoiden ja kulttuurisen kosketuspinnan kautta.

Ihmiseltä unohtuu helposti se, että oma pihapiiri ja läheinen peltomaisema ovat yhtä arvokkaita luontokokemuksia kuin kaukainen, jylhä erämaakin. Lähiluonto on ihmiselle elintärkeä ja täynnä tarinoita. Suonpää muistuttaa, ettei ole olemassa vain yhtä täydellistä luontoa – eikä liioin luontosuhdetta. Luonto on jokaista lähellä, ja suhde luontoon syntyy vain elämällä ja kokemalla.

Suonpää kannustaakin unohtamaan täydellisyyden tavoittelun.

– Vasta epätäydellisyys synnyttää vuorovaikutuksen kokijan ja luonnon välillä, hän huomauttaa vieden ajatukset viiltävän täydelliseen, teknisesti upeaan luontokuvaan. Varsinainen taide-elementti eli vuorovaikutus kuitenkin puuttuu.

– Täysin valmiilla ei ole katsojalleen mitään annettavaa. Epätäydellisyyttä ja keskeneräisyyttä on vain opittava sietämään – luonto on aina keskeneräinen.

 

Tarinat ja kokemukset herättävät henkiin myös uuden Vuoreksen; nykyään siellä kertovat uusia tarinoitaan myös metsäkauris, kivitasku ja pikkutylli. Herkisty sinäkin kuuntelemaan.

Juha Suonpää on valokuvataiteilija, elokuvantekijä ja tutkija. Hän toimii TAMKissa visuaalisen kulttuurin yliopettajana.

 

TEKSTI: ANNA VÄTTÖ
KUVA: JOEL FORSMAN

 

Lue myös

Kommentoi