Etusivu Ytimessä Kuvataiteen globaalit sillanrakentajat

Kuvataiteen globaalit sillanrakentajat

20.5.2015 0 kommenttia
Kuvataiteen koulutus muuttuu perinteisen kuvataiteen traditiosta kohti uudenlaista kuvataiteilijuutta.

 

TAMKin kuvataiteen opetuksen raju leikkaus vuonna 2013 vaikutti kansallisesti ja kansainvälisesti kuvataiteen opiskelijoiden, opettajien ja kulttuuritoimijoiden imagoon. Ennen muutosta kuvataiteen asema osana TAMKia oli vakaa. Yli kymmenen vuoden aikana rakennettu koulutus tarjosi erinomaisen väylän pitkän kuvataiteen perusopetuksen opintopolun käyneille. TAMKin kuvataiteen koulutus oli vetovoimainen ja koulutukseen pääsivät vain parhaat opiskelijat.

Nyt vuonna 2015 kuvataiteen opetuksessa on käytössä uusi opetussuunnitelma, joka seuraa nykyisiä ja tulevia taiteenteon trendejä. Kuvataidetta voi opiskella TAMKissa englanninkielisessä Media and Arts -koulutuksessa, Fine Art -opintopolussa. Kuvataiteessakin eletään digitalisaation maailmassa, mikä avaa taiteilijoille mahdollisuuksia havainnoida ympäristöä ja ilmaista näkemyksiään uudella tavalla.

  Vaikka maalaus ja piirustus säilyvät jatkossakin kuvataiteen opetuksessa, tulevat pelitaide ja 3D rinnalle voimakkaasti.”

Juha Suonpää © Joel Forsman

Juha Suonpää ja Anne Järven opinnäytetyö ”Kauhea nainen”.

Koulutuspäällikkö Juha Suonpään tavoitteena on luotsata väistyvää suomenkielistä koulutusta kohti tulevaisuutta.

– Koulutus on muutoksessa, koska siirrymme pois perinteisen kuvataiteen traditiosta kohti uudenlaisen kuvataiteilijuuden traditiota. Digitalisaatio muuttaa kaiken, sekä sosiaalisen kanssakäymisen että kokemuksen. Vaikka maalaus ja piirustus säilyvät jatkossakin kuvataiteen opetuksessa, tulevat pelitaide ja 3D rinnalle voimakkaasti. Keskeistä on kriittisen havainnoinnin ja ajattelun opettaminen, riippumatta siitä, mitä työvälinettä käytetään.

Bachelor of Culture and Arts -tutkinto on hyvin kansainvälinen. Yhteistyöverkostoja on maailmanlaajuisesti, ja ne ovat merkittävä osa koulutuksen kehittämistä ja opiskelijoiden opintoja. Seuraavat verkoston näyttelyt ovat Japanissa, Itävallassa ja loppuvuodesta 2015 Saksassa. Verkostossa syntynyt monikansallinen virtuaalinen oppimisympäristö luo opiskelijoille erinomaisen väylän tuottaa taidetta ryhmänäyttelyihin eri puolilla maailmaa. Tuloksena syntyy pitkäaikainen toimintaverkosto.

– Verkoston myötä rakennamme samalla opiskelijoille globaalia maailmankansalaisuutta, mikä on ainutlaatuista, täydentää Suonpää.

Kansainvälisessä koulutuksessa tehdään yritysyhteistyötä osuuskuntien avulla ja haetaan yrittäjyyden orientaatiota opiskelijoille.

– Yksi kuvataiteilijoiden tulevaisuuden rooli näyttäisi olevan välittäjä-asiantuntijan rooli. Kuvataiteilijat voisivat toimia kovan teknologian ja luovuuden yhdistäjinä ja sillanrakentajina, Suonpää täsmentää.

 


 

Emmi Niemisestä kasvoi kuvataiteen ammattilainen

"Vahinkoraja"

”Vahinkoraja”

 

TAMKista 2014 kuvataiteilijaksi valmistunut Emmi Nieminen oli yksi Sarjakuva-Finlandian finalisteista teoksellaan Vahinkoraja. Emmi työskentelee Tesoman Taidehallissa seitsemän taiteilijan ryhmässä.

– Tulevaisuuden on hyvä pysyä vähän epämääräisenä. Lähitulevaisuudessa saattaa siintää Pirkanmaan Triennaali. Myös isotöisiä kuvitusprojekteja sekä uuden sarjakuvan käsikirjoittaminen on tulossa. TAMKissa painotettiin yhteistyötä niin opiskelijoiden kuin ulkopuolisten tekijöidenkin kanssa. Tarjolla oli monta hienoa hanketta ja projektia, joihin sai osallistua ja joista osa vei ulkomaille.

– Kun saimme käyttää koulun laitteistoa ja materiaaleja, niin meillä oli todella hyvät puitteet opiskella varsinaisen ammatin harjoittamista eikä pelkästään teosten suunnittelua ja teoriaa.

 

 

TEKSTI: KUKKA-MAARIA KORKO | KUVAT: JOEL FORSMAN

Lue myös

Kommentoi