Etusivu Ytimessä Kulttuurista kehitystä

Kulttuurista kehitystä

20.5.2015 0 kommenttia
Hiljattain mediahistorian kurssilla puhuimme kulttuurin ja median kehityksestä. Ensin piti toki päästä jyvälle siitä, mitä näillä termeillä tarkoitetaan.

 

Cultura, hengenviljely, tarkoittaa laajassa mielessä kaikkea ihmisten henkistä perintöä, ei siis pelkästään taidetta ja muuta ylevää. Medium taas viittaa viestinnän tekniseen kanavaan ja monikossa (media) erityisesti joukkoviestintään.

Puhutaan siis laajoista inhimillisen toiminnan alueista. Ei ihme, ettei ole aina helppo selittää, mihin kulttuurialalta valmistuu.

Alan koulutuksessa pyrimme valmentamaan viestien, tarinoiden ja elämysten muotoilijoita ja välittäjiä – oli kyse sitten kuvista, musiikista tai televisiopuheesta. Kulttuurialan perustana on halu kommunikoida muiden kanssa riippumatta siitä, mitä ilmaisumuotoa käytetään. Kommunikaation taitaja voi työllistyä mille alalle tahansa, missä tarvitaan vaikuttavaa viestintää.

Hopeaseppä Gutenbergia pidetään kirjapainon keksijänä. Hän ei kuitenkaan olisi pystynyt läpimurtoonsa yksin. Sen edellytykset syntyivät, kun hän yhdisti metallien tuntemuksensa liikemies Johann Fustin rahoitukseen ja Peter Schöfferin kalligrafisiin käsityötaitoihin. Tarvittiin teknisen, taloudellisen ja esteettisen taidon yhdistämistä.

Samalla tavalla ala kehittyy edelleen. Median innovaatiot syntyvät yleensä eri alojen risteyksissä, välimaastoissa. Siellä tarvitaan rohkeutta kommunikoida rajojen yli.

Pertti Näränen
Koulutuspäällikkö, media-alan koulutus

KUVA: JOEL FORSMAN

 

Lue myös

Kommentoi