Etusivu Ytimessä Internet of Things – tilaa ja työkaluja villeillekin ideoille

Internet of Things – tilaa ja työkaluja villeillekin ideoille

7.12.2016 0 kommenttia
Esineiden internetistä toivotaan apua arkeen, tehoa teollisuuteen ja vauhtia vientiin. TAMKin kaksi uutta laboratoriota antavat opiskelijoiden IoT-projekteille siivet.
 

Pienikokoinen helikopteri piippaa, mutta ei suostu tällä erää nytkähtämään liikkeelle. Aivan lähiaikoina opiskelijoiden rakentaman kopterin pitäisi kuitenkin lentää hallitusti 27 kuution laatikossa toisessa TAMKin uusista Internet of Things -laboratorioista.

– Ideana on lennättää helikopteria ilman törmäilyä sensoreiden avulla. Tätä voi hyödyntää opetuskäytössä. Teemme alustan, jota muut opiskelijat voivat myöhemmin kehittää, selittää ohjelmointia opiskeleva Mikki Levón.

  IoT:n ympärillä on nyt hype, mutta kyseessä on oikeastaan vanha juttu.”

© Joel Forsman

Mikki Levón (vas.) ja Peter Jokinen ovat rakentamassa opetuskäyttöön helikopteria, joka sijoitetaan uuteen IoT-laboratorioon.

Levónin, Peter Jokisen ja Ville Kilpeläisen omaehtoinen projekti on yksi esimerkki myös TAMKissa innostusta herättäneestä esineiden internetistä. Internet of Things eli IoT on ollut tieto- ja viestintätekniikasta tai esimerkiksi Suomen viennistä kiinnostuneiden huulilla jo useamman vuoden. Koneiden ja laitteiden liittäminen internetiin sekä sensoreiden avulla tapahtuva tiedonkeruu niiden toiminnasta on luomassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ei vain nörttien näpertelyä

– IoT:n ympärillä on nyt hype, mutta kyseessä on oikeastaan vanha juttu. Etäluettava sähkömittari sekä sähköyhtiön verkkopalvelu, josta sähkönkulutusta voi seurata, on hyvä arkipäivän esimerkki IoT:sta, sanoo tieto- ja viestintätekniikan lehtori Risto Kallionpää.

 

Aikaisemmin syksyllä Kallionpää itse keksi ajatuksen anturoida TAMKin upouuden kuntosalin laitteita ja kerätä tietoa niiden käytöstä. Nyt asiaa on jo testattu käytännössä, ja Liikuntakeskuksen henkilökunta on haltioissaan, sillä kerätystä tiedosta on hyötyä, kun suunnitellaan esimerkiksi kuntosalin aukioloaikoja sekä erilaisten laitteiden hankintoja ja sijoittelua.

– IoT jää helposti nörttien näpertelyksi. Kuntosalilaitteiden anturointi ja tiedon kerääminen laitteiden käytöstä on asia, jonka jokainen ymmärtää.

 

 

Opiskelijoilla etulyöntiasema työelämässä

Tänä syksynä käyttöön otettujen kahden uuden IoT-laboratorion avulla TAMK haluaa tarjota opiskelijoille entistä paremmat tilat ja työkalut IoT-taitojen opiskeluun ja sitä kautta etulyöntiaseman työelämässä.

Laboratorioista löytyy eri valmistajien settejä, joihin kuuluu esimerkiksi sensoreita, pieniä irtonäppäimistöjä sekä muuta tarpeistoa. Niiden avulla opiskelijat voivat rakennella IoT-vempaimia kuin legoja. Tiloissa on myös ohjelmointiin sopivia käyttöliittymiä, joten opiskelijoiden on helppo testata luomuksiaan kokonaisuutena.

 

© Joel Forsman

Tieto- ja viestintätekniikan lehtori Risto kallionpään idea kuntosalilaitteiden anturoinnista on saanut innostuneen vastaanoton TAMKin upouudessa Liikuntakeskuksessa.

 

 Texas Instruments lahjoitti nimikkolabraansa uusinta teknologiaa, jota on vasta tulossa markkinoille.

 

– Meillä on ollut valmius IoT-projekteihin ennenkin, ja niitä on tehty jo neljä vuotta. Nyt vain muutimme olemassa olevaa ympäristöä, kertoo koulutuspäällikkö Ari Rantala.

Merkittävä osa laitteista tuli lahjoituksina tai pienellä korvauksella yhteistyökumppaneilta, minkä ansiosta IoT-labran investointibudjetti riitti kaikkiin tarvittaviin hankintoihin. Rantala kiitteleekin yhteistyökumppaneita, joita ilman tämä ei olisi ollut mahdollista.

 

TAMKissa ei järjestetä varsinaisia IoT-kursseja, mutta tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoilla on mahdollisuus hyödyntää labroja vapaasti erilaisissa kurssitöissä, vapaavalintaisissa opinnoissa, opinnäytetöissä sekä omissa vapaa-ajan projekteissaan.

– Meillä on myös muutamia orastavia yrityksiä. Voimme tarjota opiskelijoille alustat, joten yrityksen perustaminen ei ole kiinni ainakaan laitteista tai järjestelmistä, Rantala toteaa.

 

Opiskelijoiden ulottuville uusinta teknologiaa

TAMKin toisen Internet of Things -laboratorion käyttöönottoa juhlistettiin lokakuussa avajaisseminaarilla, johon osallistui TAMKin opiskelijoita, henkilökuntaa sekä IoT-laitteita ja -ohjelmistoja valmistavia yrityksiä. Texas Instruments lahjoitti nimikkolabraansa uusinta teknologiaa, jota on vasta tulossa markkinoille. Seminaarissa puhunut koulutuspäällikkö Ari Rantala muistutti, että suomalaisten on moitittu jääneen jälkeen IoT-kehityksen kärjestä.

– Yritämme pitää huolen siitä, että ainakaan TAMKin opiskelijat eivät jää jälkeen kehityksestä, Rantala lupasi.

Hän toivoi, että kokemus uusimmasta teknologiasta helpottaisi opiskelijoiden pääsyä työelämään. Koulutuspäällikkö myös painotti, että TAMK tekee yhteistyötä monien eri laite- ja ohjelmistovalmistajien kanssa, eikä liputa mitään yksittäistä valmistajaa.

 

Yhteistyö Texas Instrumentsin kanssa on alkanut jo vuonna 1989, jolloin tieto- ja viestintätekniikan yliopettaja Mauri Inha siirtyi TAMKiin Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Hänellä oli valmiiksi kontakti Texas Instrumentsiin, ja yrityksen nykyisen korkeakouluohjelman myötä yhteistyö on vain syventynyt.

– Opiskelijat ovat päässeet kiinni uusiin laitteisiin, jollaisiin ammattikorkeakoululla ei olisi ollut varaa, Inha iloitsi avajaisten jälkeen.

Yliopettaja kuvaili uusia laitteita puolivalmisteiksi, joiden avulla on helppo kokeilla hullujakin ideoita ilman aikaa vievää rakentelua.

 

TEKSTI: SABINA MÄKI | KUVAT: JOEL FORSMAN

 

 

Lue myös

Kommentoi