Etusivu Ytimessä Innovatiivisuus kasvaa tarvittaessa

Innovatiivisuus kasvaa tarvittaessa

16.12.2015 0 kommenttia
Sanonnan mukaan hätä keinot keksii, ja konstit on monet tarvittaessa. MIT:n suomalainen professori sanoi innovatiivisuuden olevan parhaimmillaan niin sanotusti pakkoraossa. Hän arveli suomalaisilla olleen asiat ennen tätä alamäkeä niin hyvin, että innovatiivisuudelle ei ole ollut suurta tarvetta.

 

Kieltämättä isovanhempiemme vanhemmilla on saattanut innovatiivisuus olla meitä enemmän arkikäytössä, kun on pitänyt tiettömän taipaleen päässä selvitä ongelmista itse. Nykyisin apua saa helpommin, jos vain netti toimii. Tai soittamalla uusissa tilanteissa palvelupyynnön 112:een.

Itsekin olen miettinyt, tarvitseeko innovatiivisuuden esiin saaminen erityisen miellyttävät olosuhteet. Tällaiseen ajatteluun viittaa joskus esiintyvä suuntaus luoda olohuonemaiset puitteet innovatiivisiksi haluttuihin toimintaympäristöihin.

Oma kokemukseni on, että keittiön pöydän ääressä, kovalla tuolilla, on syntynyt enemmän ideoita kuin sohvalla makoillessa. Voisiko kyse olla siitä, että innovatiivisuus herää paremmin toimintaa vaativissa kuin vireystilan alenemiseen

ohjaavissa olosuhteissa? Keittiössä ollaan ravintoon liittyvien tarpeiden äärellä, keksitään jotakin ruuaksi, vaikka jääkaappi olisi melkein tyhjä. Olohuoneessa taas ollaan silloin, kun ei ole pakko tehdä mitään.

TAMKissa ja koko Suomessa on nyt lähes pakottavat olosuhteet kehittää uusia toimintatapoja. Pakon edessä me suomalaiset olemme olleet ennenkin hyviä selviämään. Nytkin löydämme varmasti ratkaisuja ahdinkoomme. Uskon, että rohkeilla ratkaisuilla eteenpäin ponnistellen innovatiivisuuskin kasvaa tarvittaessa.


Mikko Naukkarinen
Varatoimitusjohtaja

 

 

KUVA: JOEL FORSMAN

Lue myös

Kommentoi