Etusivu Kolumni Esteettinen elämys kerran viikossa

Esteettinen elämys kerran viikossa

20.5.2015 0 kommenttia
Erittäin viisas sanonta sanoo, että älykäs ihminen pystyy erottamaan asiat, joihin hän voi vaikuttaa ja joihin hän ei voi vaikuttaa. Todella viisas ihminen keskittää energiansa niihin, joihin hän voi vaikuttaa, sillä energiaansa on turha kuluttaa asioihin, joille ei yksinkertaisesti voi yhtään mitään.

 

Asenne monella tapaa ratkaisee sen, miten elämässäsi tulet onnistumaan ja miten tyytyväinen siihen lopulta olet. Totta kai elämän pelissä on aina mukana tuuria ja sattumia. Mutta tuuriaan voi myös avustaa, myös hankalissa tilanteissa.

Elämänasenne rakentuu itseään tutkiskelemalla, miettimällä ja löytämällä asioita, jotka motivoivat sinua oikeasti. Käsi sydämelle, teetkö tietoisesti ja mahdollisimman paljon sellaisia asioita, jotka tuottavat sinulle tyydytystä?

Minulla on tapana työstää omaa motivaatiotani ihan säännöllisesti ja kurinalaisesti. Käytän henkilökohtaisia mentoreita ja valmentajia, jotka auttavat minua selkeyttämään tätä monesti hyvin epäselvää kuvaa. Käyn kerran vuodessa läpi prosessin, jonka avulla pääsen määrittelemään, mitä kuuluu juuri siinä hetkessä käsitykseeni ideaalista elämästä. Tämän muotoilen viideksi tavoitteeksi ja edelleen konkreettisiksi asioiksi, jotka kertovat minulle, olenko saavuttanut haluamaani.

Yksi asia, joka ideaalin elämäni tavoittelussa on pysynyt muuttumattomana jo parinkymmenen vuoden ajan, on kulttuurielämykset. Kokemuksesta tiedän, että pysyn vireessä, kun saan vähintään kerran viikossa jonkin esteettisen elämyksen.

Voin välillä nukkuakin vähän vähemmän, jos vain saan nauttia näyttelystä, konsertista, näytelmästä tai jostakin muusta esteettisestä elämyksestä. Useimmiten se on jokin esitys, jonka ääressä voin pimeässä itkeä pois ahdistukseni, pelkoni ja tuskani ja kokea kohotuksen tunteen.

Kulttuuri parhaimmillaan voi olla riemua, virkistymistä ja jopa jonkinlaista puhdistautumisen kokemusta. On tärkeää, että pidät itse huolen siitä, että saat riittävästi ravintoa, lepoa, liikuntaa, kulttuurielämyksiä – tai mitä ikinä oma hyvinvointisi kaipaakaan.

 

Paulina Ahokas
Tampere-talon toimitusjohtaja
TAMKin Mediapolis-neuvottelukunnan jäsen

KUVA: JOEL FORSMAN

Lue myös

Kommentoi