Etusivu Lyhyesti Barokki soikoon!

Barokki soikoon!

30.11.2018 0 kommenttia
Musiikkiakatemian jousilla päästään oikeanlaiseen barokkisoundiin.

 

Kun musiikin aikakausia tutkitaan, jäljitetään sitä estetiikkaa ja artikulaatiota, mikä siihen kulloinkin liittyy. Barokin ajan musiikille tyypillistä on puhuva ja tanssillinen ilmaisu, mistä opiskelijoille pyritään antamaan mahdollisimman autenttinen kokemus. Siihen tarvitaan oikeanlaisia soittimia.

TAMKin musiikin opetuskäyttöön hankittu barokkijousikokoelma on jousiorkesterin kattava, 25 jousta viululle, alttoviululle, sellolle ja kontrabassolle. Investoinnin arvo on yli 16 000 euroa.

– Nämä jouset kestävät satoja vuosia. Ne on käsityönä valmistanut bratislavalainen Peter Richtárik, kertoo viulunsoiton lehtori Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch.

Jouset eivät juuri ole ehtineet kaapissa levätä Tampereen Musiikkiakatemialla, vaan opiskelijat ovat niitä ahkerasti käyttäneet, myös soolo-ohjelmistoissaan.

– On tärkeää, että jo opiskeluaikana perehdytään vanhan musiikin esiintymiskäytäntöihin. Tästä on hyötyä Orkesteriakatemia-yhteistyössäkin. Tampereen Filharmonialle hankittiin barokkijouset joitakin vuosia sitten, olin itsekin mukana tätä kokoelmaa rakentamassa.

Mutta mistä tavallinen musiikinkuuntelija tunnistaa barokin?

– Jos aikakaudelta pitää yksi säveltäjä mainita, niin kyllä se on Johann Sebastian Bach.

Barokkimusiikista pääsemme kaikki nauttimaan Tampereen Musiikkiakatemian konserteissa.

 

TEKSTI: LEENA STENMAN
KUVAT: HEIKKI TUULI

Barokkijousi antaa juuri oikeanlaisen tanssillisen soinnin, sanoo viulunsoiton lehtori Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch.

Lue myös

Kommentoi