Etusivu Ytimessä Baby Bakery avaa oven synnytyssaliin

Baby Bakery avaa oven synnytyssaliin

16.12.2015 0 kommenttia
Sairaanhoitajaopiskelijat voivat jatkossa kuivaharjoitella kätilön työtä pelaamalla. Baby Bakery -peli koukuttaa opiskelijat ahmimaan lisää tietoa synnytyksenhoidosta.

 

Digitaalinen synnytyksenhoitopeli Baby Bakery sai alkunsa terveyspalveluiden ammattilaisten ja pelialan opiskelijoiden yhteistyöstä. Yli vuoden kestäneen prosessin aikana kehitettiin Suomessa ainutlaatuinen oppimispeli yhdessä Sanoma Pro Oy:n kanssa.

Peli vastaa sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelman osaamisvaatimukseen. Sairaanhoitajan tulee ymmärtää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan kulku ja seuranta. Hänen on osattava tukea perheitä kasvussa vanhemmuuteen ja vastasyntyneen hoidossa.

– Pelin avulla asiasisällön opiskeluun yhdistetään myös hupi. Olemme miettineet tarkkaan, mitä ja miten pelillä opetetaan, kertoo Elina Botha, kätilötyön lehtori TAMKista.

Peliä voidaan hyödyntää ainakin sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja- ja ensihoitajaopinnoissa. Lisäksi peli soveltuu sairaanhoidon ammattilaisille opitun kertaamiseen. Peliä voi pelata pöytätietokoneen lisäksi tabletilla.


 

Baby Bakery -pelin työryhmä

Suunnittelu, käsikirjoitus ja pedagogiikka: kätilötyön lehtori Elina Botha, opettaja Marika Mettälä, hoitotyön lehtori Anne Mäenpää

Suunnittelu ja tekninen toteutus: tietojenkäsittelyn koulutuksen pelisuunnittelun opiskelijat Aleksanteri Karanka, Mikko Kiuru, Toni Techtolin, Silja Partanen ja Pia Lampinen (traileri) sekä lehtori Toni Pippola

Suunnittelu/tuotanto: Sanoma Pro Oy, kehityspäällikkö Katja Meriläinen

 


 

 

synnytyssali

 

Palkinnoksi kakkua

Pelin pelaaja seuraa, miten kätilö hoitaa synnytystä. Potilastapauksia on viisi erilaista. Pelaaja voi ansaita kakkua toimiessaan oikein. Kakkua annetaan osaston kätilöille, jotka syötyään saavat Baby Bakery Bonuksia. Bonuksilla saa esimerkiksi vahvat hauikset tai enemmän jaksamista.

– Pelissä harjoitellaan sairaanhoitajan perusosaamiseen liittyviä taitoja sekä testataan teoriaosaamista, sanoo Botha.

Pelkästään pelaamalla ei synnytyksenhoitoa voi kuitenkaan oppia. Opiskelijoiden on opiskeltava sekä teoriaa että harjoiteltava kädentaitoja. Peli täydentää itseopiskelua ja koukuttaa ahmimaan lisää tietoa.
 

Yhteistyö mahdollisti pelin rakentamisen

Pelin suunnittelu on vaatinut eri alojen ja tahojen osaamista sekä osaamisen yhdistämistä.

– Ilman tätä tiimiä sekä eri toimijoiden yhteistyötä ja resursseja peli olisi jäänyt vain haaveeksi paperille. Moni palikka on loksahtanut paikalleen, kertoo Botha.

 

TEKSTI: KUKKA-MAARIA KORKO | KUVA: ALEKSANTERI KARANKA

 
 

Lue myös

Kommentoi