Etusivu Ytimessä 55 plus: Puurretaan porukassa!

55 plus: Puurretaan porukassa!

16.12.2015 0 kommenttia
Yrittäjäopiskelijat kehittivät Sosiaalinen kuntosali -harjoittelumallin yli 55-vuotiaille. Tässä mallissa salilla ei puurreta hiljaa yksikseen. Harjoitusten aikana voi jutella, nauraa ja tsempata kaveria.

 

Valkeakoskelaisen Kuntokeskus Kanavan salilta kuuluu äänekäs puheensorina. Iloinen senioriporukka on aloittamassa tiistaiaamun salivuoroa. Kuntosaliohjelma, jossa sosiaalisuus on olennainen teema, on suunniteltu juuri heitä varten.

Sosiaalinen kuntosaliharjoittelu eroaa perinteisestä saliharjoittelusta siten, että tässä mallissa yli 55-vuotiaat harjoittelevat yhdessä heidän ikäryhmälleen suunnitellun ohjelman mukaan. Liikunnan lisäksi mukana on ohjattuja oppimishetkiä ja kuukausittain vaihtuvia keskusteluteemoja. Ryhmää vetää harjoittelumalliin perehtynyt ohjaaja.

 

  Nuorimmat ryhmäläiset ovat noin 60-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita.

Sosiaalinen kuntosali -idean takana ovat hyvinvointipalveluihin keskittyvän Innote-osuuskunnan opiskelijat TAMKin Proakatemiasta. Osuuskunta sai tilauksen Kuntokeskus Kanavalta, joka toivoi uusia ideoita seniorikuntosalitoimintaansa. Kuntokeskuksessa työskennellyt fysioterapeuttiopiskelija Laura Hotari tarttui nopeasti ideaan.

– Tämä oli ensimmäisiä projekteja, jossa saimme yhdistää osuuskuntamme eri alojen opiskelijoiden vahvuuksia ja tietotaitoa. Loimme aivan uuden käsitteen “sosiaalinen kuntosali” jo hyvin varhaisessa vaiheessa, Hotari kertoo.

Tiimiin kuuluvat Hotarin lisäksi fysioterapeutiksi opiskeleva Pirpa Takki, sosionomiopiskelija Elina Vettenranta ja restonomiopiskelija Suvi Mathlin.

 

  Moni on sanonut, ettei voi jäädä pois omalta salivuorolta ilman hyvää syytä, koska kaverit odottavat.”

Salilta ei jäädä pois

Yrittäjäopiskelijoiden kehittämää harjoittelumallia on kokeiltu Kanavassa tämän vuoden alusta alkaen. Kokemukset ovat olleet Kanavan ryhmäliikuntavastaava Laura Penttilän mukaan hyvin rohkaisevia.

– Meillä on tarjolla kolmesti viikossa ohjattu kuntosaliryhmä. Ryhmien jäsenet ovat sitoutuneita toimintaan, he auttavat toinen toisiaan ja osallistuvat aktiivisesti harjoituksiin. Moni on sanonut, ettei voi jäädä pois omalta salivuorolta ilman hyvää syytä, koska kaverit odottavat, Penttilä kertoo.

Nuorimmat ryhmäläiset ovat noin 60-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita. Kanavan pilottihankkeessa sosiaalinen kuntosali on nimetty Sennusaliksi.

Ennen kuin toiminta alkoi, Innote järjesti kuntokeskuksen ohjaajille koulutuksen, jossa harjoittelumalli käytiin läpi.

– Kokosimme kattavan materiaalipankin ohjaajille tärkeistä teemoista. Kun ohjaajien ei tarvitse itse hakea tietoa asioista, helpottaa se heidän työtään ja säästää aikaa, Hotari kertoo.

kuntosali1

Ryhmäliikuntavastaava Laura Penttilä ohjaa ”sennusalilaisia” Kuntokeskus Kanavan suosituilla kuntosalitunneilla.

 

Vaihtuvat kuukausiteemat

Sosiaalisen kuntosalin teemat vaihtuvat kuukausittain. Teemojen vaihtumisella taataan se, että ryhmäläiset säilyttävät motivaationsa ja saavat koko ajan uutta tietoa ja oppivat uusia taitoja. Ajankohtaisia teemoja yli 55-vuotiaiden kannalta ovat esimerkiksi lihasvoima, liikkuvuus, notkeus ja tasapaino.

Innote on järjestänyt myös tapahtumapäiviä kuntokeskuksen ohjaajille ja asiakkaille.

– Olemme saaneet hyvää palautetta osallistujilta. Sellaisetkin kuntosalin asiakkaat, jotka ovat käyneet salilla kauan, ovat kokeilleet uusia laitteita ja liikkeitä sekä oppineet hyödyntämään jo tuttuja laitteita monipuolisemmin ja tehokkaammin kuin ennen, Hotari sanoo.

Innotelaisista on tärkeää, että kuntosaliharjoittelu ei ole kaavoihin kangistunutta.

 

– Motivointia tarvitaan, jottei harjoituksissa palattaisi vanhoihin rutiineihin, eikä aina käytettäisi niitä samoja lempilaitteita, Hotari täsmentää.

Innotteen kehittämälle tuotteelle on haettu tavaramerkkiä SOKU. Tuotetta on kehitetty menestyneen pilotin ja positiivisen palautteen myötä. Muutaman yrityksen kanssa neuvottelut tuotteen käyttöönotosta ovat käynnissä.

– Uskomme innovaatioomme ja olemme asettaneet tavoitteet korkealle SOKUn suhteen, Hotari kertoo.

TEKSTI: ARJA HAUTALA | KUVA: JOEL FORSMAN

Lue myös

Kommentoi